Mappa  

Dragomlja vas - Belokranjski odred

Borci belokransjke partizanske skupine, ki je nastala v začetku aprila 1942 nad vasjo Popoviči, so v prvi polovici maja taborili v Kramaričevem gozdu na Županjem vrhu v bližini Dragomlje vasi. Po prihodu novih prostovoljcev iz Metlike, Gradca in iz Vinice je nastala nova Belokranjska četa. Komandir je bil Alojz Gračar - Mitja. 20.5. 1942 se je četa združila z 19-timi borci Gorjanskega bataljona in nastal je Belokranjski bataljon z dvema četama. Poleti je prerasel v Belokranjski odred. Zahodno od Dragomlje vasi je bila 13.5.1962 odkrita v skalo vzidana spomin ...

Per saperne di più

Borci belokransjke partizanske skupine, ki je nastala v začetku aprila 1942 nad vasjo Popoviči, so v prvi polovici maja taborili v Kramaričevem gozdu na Županjem vrhu v bližini Dragomlje vasi. Po prihodu novih prostovoljcev iz Metlike, Gradca in iz Vinice je nastala nova Belokranjska četa. Komandir je bil Alojz Gračar - Mitja. 20.5. 1942 se je četa združila z 19-timi borci Gorjanskega bataljona in nastal je Belokranjski bataljon z dvema četama. Poleti je prerasel v Belokranjski odred. 

Zahodno od Dragomlje vasi je bila 13.5.1962 odkrita v skalo vzidana spominska plošča, ki je hkrati tudi zahvala prebivalcem Dragomlje vasi, ki je borce prehranjevala. 

 Vir: Arhiv ZZB NOV Metlika

Picture

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Pubblicato da

Matjaž Rus

Autore del materiale originale

Matjaž Rus

Dove

Suhor

Parole chiave

2. svetovna vojna, Metlika, Dragomlja vas, Bela krajina, borci, Belokranjska četa

Data di pubblicazione

17.03.2020 08:13

Ultima modifica

17.03.2020 08:13

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam