Mappa  

Bazilika Obiskanja Device Marije v Petrovčah

Po ljudskem izročilu naj bi prva cerkev v čast Materi Božji bila zgrajena že v 13. stoletju. Zagotovo je troladijska gotska cerkev stala tukaj koncem 14. stoletja. Zgradili so jo celjski grofje v čast “Naši ljubi Gospe”. Grof Friderik II Celjski je tu leta 1442 ustanovil prvo kaplanijo s stalnim duhovnikom. Sedanjo baročno obliko je Petrovška cerkev dobila v drugi četrtini 18. stoletja po zaslugi baronov Miglio, lastnikov graščine Novo Celje, zlasti barona Franca Miglia. Takrat so jo tudi podaljšali proti zahodu, da bi mogla ...

Per saperne di più

Po ljudskem izročilu naj bi prva cerkev v čast Materi Božji bila zgrajena že v 13. stoletju. Zagotovo je troladijska gotska cerkev stala tukaj koncem 14. stoletja. Zgradili so jo celjski grofje v čast “Naši ljubi Gospe”. Grof Friderik II Celjski je tu leta 1442 ustanovil prvo kaplanijo s stalnim duhovnikom. Sedanjo baročno obliko je Petrovška cerkev dobila v drugi četrtini 18. stoletja po zaslugi baronov Miglio, lastnikov graščine Novo Celje, zlasti barona Franca Miglia. Takrat so jo tudi podaljšali proti zahodu, da bi mogla ob Marijinih praznikih sprejeti večje število romarjev. Obe stranski ladji so takrat prezidali v osem stranskih kapel in v šestih so postavili stranske oltarje.

Posebna pozornost te cerkve pa velja glavnemu oltarju z milostnim kipom Petrovške Matere božje. Oltar je delo baročnega štajerskega kiparja Vida Königerja iz leta 1760. Njegovi so tudi trije kamniti kipi imenovani „Petrovški križi“ zunaj cerkve.

Marijin milostni kip na glavnem oltarju je delo neznanega umetnika in predstavlja v skoraj naravni velikosti smehljajočo se, kronano Marijo z detetom Jezusom v levici in žezlom v desnici.

Z Marijo na glavnem oltarju je povezana tudi legenda:
Baron Franc Miglio, velik marijin častilec je Mariji dal dragocen prstan v znamenje svoje zaobljube, da se ne bo nikoli poročil, potem pa si je premislil. Potem pa se je zaljubil v turkinjo Agato in je hotel Mariji vzeti prstan nazaj, Marija pa je prst skrčila v dokaz, da naj baron ostane zvest svoji zaobljubi. Baron je nato izpolnil svojo zaobljubo tako, da je ostal neporočen. Umrl je leta 1752 kot zadnji član svoje družine in je pokopan v grobnici, ki se nahaja v prezbiteriju pod daritvenim oltarjem. Njegov nagrobni spomenik pa je na desni steni prezbiterija.

V grobnici je pokopana tudi prva slovenska pesnica Fanny Hausmann. Marijino svetišče in župnijo Petrovče od leta 1965 oskrbujejo in upravljajo slovenski dominikanci, ki imajo v Petrovčah in v Žalcu svojo redovno hišo. Gotovo pa je največja čast za petrovško Marijino svetišče to, da ga je leta 1984 papež Janez Pavel II. povišal v baziliko.

Petrovška bazilika je od ustanovitve nove celjske škofije osrednja romarska božja pot. Romarski shodi so na Marijine praznike, velikonočni in binkoštni ponedeljek, glavna pa sta za veliki in mali šmaren.

Povzeto po: http://zupnija-petrovce.rkc.si/bazilika-matere-bozje-v-petrovcah/

Razglednico hrani Osrednja knjižnica Celje. 

Picture

Posizione

Informazioni

Pubblicato da

Srečko Maček

Autore del materiale originale

Jos. Polanc

Periodo mostrato nella foto

1923

Quando è stata scattata

Periodo tra la I e la II Guerra Mondiale

Dove

Petrovče

Parole chiave

bazilike, sakralna umetnost, Marijine cerkeve, romarske cerkve

Data di pubblicazione

09.08.2018 04:16

Ultima modifica

15.08.2018 06:39

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam