skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica

Knjižnica Josipa Vošnjaka je osrednja knjižnica v občini Slovenska Bistrica. S svojim delovanjem pokriva tudi tri sosednje občine, in sicer Oplotnico, Poljčane in Makole, kjer ima knjižnica svoje enote. Svoje enote pa ima osrednja knjižnica tudi na Pragerskem, Keblju in Tinju. Olvasás tovább

Knjižničarstvo v Slovenski Bistrici ima bogato tradicijo. Sega v čas ustanavljanja taborov in farnih knjižnic. Prve korenine so vzklile v letu 1858, ko je farni kaplan Matevž Vrečko ustanovil prvo farno knjižnico. Z začetki knjižničarstva sta močno povezani imeni Josipa Vošnjaka (narodni buditelj in pisatelj) in Lovra Stepišnika (zbiralec narodnega blaga in 1. potujoči knjižničar), ki sta leta 1863 ustanovila knjižnico Slovenska bikvarnica in prvo Bralno društvo pod Pohorjem. Hotela sta izobraziti čimveč preprostih kmetov in jih spodbujati k branju slovenskih knjig. Le-te je Lovro Stepišnik s košem prenašal po Pohorju od hiše do hiše. S tem načinom posojanja knjig, ko je budil tudi narodno zavest, je poznan kot  prvi potujoči knjižničar ne le pri nas, ampak tudi širše na Balkanu.

Današnja knjižnica je od leta 1984 poimenovana po narodnem buditelju in slovenskem rodoljubu dr. Josipu Vošnjaku, ki je z ustanovitvijo Čitalnice leta 1868 odigral pomembno vlogo pri ozaveščanju in izobraževanju ljudi. Že 1908 se je knjižnica imenovala Dr. Josip Vošnjakova javna ljudska knjižnica v Slovenski Bistrici, ki je delovala vse do 2. svetovne vojne.

11. februarja 1946 je bila ustanovljena Ljudska knjižnica Slovenska Bistrica. knjige so dvakrat tedensko izposojale volonterske izposojevalke. Svoje prostore je imela v prostoru nad kinodvorano v stavbi hranilnice. Od tod se je preselila na Trg svobode 16, kjer je bila 8. februarja 1965 ustanovljena Matična knjižnica občine Slovenska Bistrica. Tukaj je skozi 40- letno obdobje opravljala svoje poslanstvo vse do 8. marca 2004, ko se je knjižnica začasno preselila v kletne prostore stavbe kinodvorane in nekdanje hranilnice v Kolodvorsko 8. Stavba knjižnice na Trgu svobode 16 se je začela obnavljati, saj so prostori že nekaj let bili zelo utesnjeni, pogoji dela pa zelo omejeni. Knjižnica je namreč s svojo pestro ponudbo knjižničnega gradiva, informacijske tehnologije in bogato prireditveno dejavnostjo pridobila širok krog uporabnikov. v začasnih, 280 m2 velikih prostorih, je knjižnica delovala dve leti.

8. februarja 2006 se je knjižnica preselila v obnovljeno stavbo na Trgu svobode 16. Tukaj je knjižnica zasijala v novi podobi  v spomeniško zaščiteni stavbi, ki daje prijazen pečat domačnosti in dušo knjižnici, da se uporabnik v njej počuti prijetno, sproščeno in zaželeno.   

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

Intézmények

Telefon

02/80-55-100

E-mail

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A közzététel dátuma

11.02.2011 14:48

Legutóbbi módosítás

23.01.2012 12:51

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam