skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor

Mariborska sinagoga je ena najstarejših ohranjenih evropskih sinagog. Od leta 2011 deluje kot samostojni javni zavod pod nazivom Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, ki ga financira Mestna občina Maribor.

 

Olvasás tovább

Prvo omembo Judov v Mariboru zasledimo med letoma 1274 in 1296, torej konec 13. stoletja. Ukvarjali so se zlasti z denarništvom in bančništvom ter gospodarsko sodelovali s Prago, z Dubrovnikom in Benetkami. Sinagoga se prvič omenja leta 1429, čeprav je zgradba gotovo starejša, iz 14. stoletja, saj naj bi obstajala, še preden je v Mariboru živel prvi znani tukajšnji rabin Abraham.  Bila je versko, duhovno in kulturno središče mariborskega judovskega geta, ki je ležal na JV delu obzidanega dela mesta. Židovski stolp so postavili med gradnjo mestnega obzidja in se nahaja na zidnem robu.

Januarja 1497 so bili Judje izgnani, njihova posest, vključno s sinagogo, pa je prešla v roke zakoncev Bernardina in Barbare Druckher, ki sta jo preuredila v rimskokatoliško cerkev Vseh svetnikov. Zaradi jožefinskih reform je nato ponovno menjala lastnike, bila konec 18. stoletja prezidana, zvonik pa odstranjen. Do leta 1811 jo je kot skladišče uporabljala vojska, zatem pa so jo prodali zasebnikom, ki so jo preuredili v stanovanjsko hišo.

Mestna občina Maribor je v 80. letih 20. stoletja v njej uredila likovno razstavišče. Leta 2001 je po novi preureditvi postala mestni kulturno prireditveni prostor, ki je deloval v okviru Pokrajinskega muzeja Maribor. Od leta 2011 je samostojni javni zavod Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Poslanstvo Sinagoge Maribor je preučevanje, ohranjanje, negovanje in predstavljanje judovske kulturne dediščine. S prirejanjem kulturnih, znanstvenih in drugih prireditev skuša javnost opozarjati na kulturne raznolikosti, nekdanjo sinagogo pa oživiti kot prostor medkulturnega in medverskega dialoga. Na pobudo Judovske skupnosti Slovenije oziroma njene mladinske organizacije Kadime so se leta 2006 vključili v mednarodni projekt Evropski dan judovske kulture, katerega častni pokrovitelj je že nekaj let predsednik Republike Slovenije. Sinagoga Maribor je v letu 2010 postala nacionalni koordinator projekta, v istem letu pa je v sodelovanju s Prvo gimnazijo Maribor zasnovala projekt Šoa – spominjajmo se, s katerim vsako leto zaznamuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

Vir:

Predstavitev Sinagoge. Pridobljeno 18. 1. 2018 s spletne strani http://www.sinagogamaribor.si/slo/vizitka/predstavitev-sinagoge/

Sinagoga Maribor. Pridobljeno 18. 1. 2018 s spletne strani http://www.wikiwand.com/sl/Sinagoga_Maribor

 

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

Intézmények

Telefon

02 252 78 36, 031 680 294

E-mail

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A közzététel dátuma

18.01.2018 09:43

Legutóbbi módosítás

18.01.2018 09:52

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam