skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Aeroklub letalska šola Celje (v nadaljevanju: Aeroklub), je samostojno športno izobraževalno društvo, ki na nepridobiten način in na prostovoljni podlagi združuje osebe, jih povezuje, usmerja in usklajuje njihove dejavnosti na področju letalstva. Aeroklub je pravna oseba zasebnega prava in član Letalske zveze Slovenije.

Vir: http://www.aeroklub-celje.si/o-klubu/statut-kluba.html

Olvasás tovább

Ustanovitev Aerokluba Celje

V letih 1927-1928 je bilo v Sloveniji ustanovljeno kar nekaj aeroklubov. V Celju je bil aeroklub ustanovljen leta 1928. Se istega leta je bil v Celju prvi aero-miting na katerem so si obiskovalci, ki so jih nasteli kar 30000, ogledali "akrobatsko" skupino letal ter skok s padalom.

Leta 1929 je vojna komanda dodelila Aeroklubu Celje letalski motor Daimler (trofeja iz 1.svetovne vojne) z namenom, da bi priceli z izgradnjo letala. Tako je decembra 1929 Ladislav Ropas prevzel tehnicno vodstvo. Na pomoc, ki jo je zelo potreboval, je priskocil brat Dorko, ki se je ukvarjal z gradnjo modelov lastnih in tujih konstrukcij. Ladislav je med tem na Dunaju spoznal pilota Zuzmana, ki ga je naucil leteti z motornim letalom. Zacel se je zanimati tudi za jadralno letenje. Navezal je stike z druzbo Ron-Rositten (Wasserkuppe, Nemcija, kjer so bila svetovno znana tekmovanja v jadralnem letalstvu). Tu je Ropas uspel dobiti nacrte za "Zoegling" (Vrabcu podobno drsno letalo). Odlocil se je za samogradnjo, kjer mu je bil v veliko pomoc brat Dorko z modelarskimi izkusnjami, za delo pa je angaziral se vajence in pomocnike.

Več: 
http://www.aeroklub-celje.si/o-klubu/zgodovina.html
https://peterkarner.webs.com/zgodovina.htm

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

Egyletek

Telefon

00386 30 60 88 50

E-mail

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolattartó

Teodor Mirnik

A közzététel dátuma

30.08.2018 16:45

Legutóbbi módosítás

30.08.2018 16:48

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam