skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Slovanski bralni klub: Karel Čapek: Bela bolezen

V Slovanskem bralnem klubu izpostavljamo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki suvereno sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije. O knjigah v sproščenih pogovorih razpravljamo z njihovimi prevajalkami in prevajalci ter ustvarjalkami in ustvarjalci. Bralni klub vodita slavistki Tatjana Jamnik in Jana Šnytová.

Na prvem srečanju Slovanskega bralnega kluba v letu 2021 bomo spregovorili o drami Karla Čapka z naslovom Bela bolezen. Čeprav je delo nastalo v začetku 20. stoletja, je izredno aktualno.

Evropo preplavi nenavadna nalezljiva bolezen, ki ogroža predvsem starejše ljudi. Uradna znanost v svoji ošabnosti tava v temi. Ko zdravnik Galen odkrije zdravilo, ga noče naivno izročiti v splošno uporabo, temveč želi v zameno zanj zagotovilo, da bodo odločevalci preprečili vojno, ki je še večje zlo od bolezni.

Z distopično dramo, napisano 1937, se je Čapek odzval na vzpon nacizma in izginjanje humanizma. Kot pravi v uvodu, ga je k pisanju spodbudil »konflikt idealov demokracije z ideali neomejenih in častihlepnih diktatur«. Pojav, ki ga opazimo tudi v distopiji, ki jo živimo danes.

Gostja pogovora, ki ga bo vodila Jana Šnytová, bo prevajalka iz češčine in poljščine Tatjana Jamnik.

Drama je dostopna v elektronski oblikiI (PDF):

https://www.slogi.si/wp-content/uploads/2020/10/BELA-BOLEZEN.pdf

Prijava

Udeležba je brezplačna, a je zaradi omejenega števila mest obvezna prijava. Prijave sprejemamo na tel. št. 01 308 56 00 ali na e-naslovu slovanska@mklj.si.


Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.