skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

SIMPOZIJ Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU, Oddelek za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, Slavistično društvo Maribor, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Zgodovinsko društvo Ormož in Celjska Mohorjeva družba organizirajo simpozij, katerega cilj je predstaviti literarno delo Franca Ksaverja Meška, njegovo mesto v slovenski književnosti ter izjemen pomen njegovega ustvarjanja in duhovniškega delovanja.

Pisatelj Franc Ksaver Meško (1874‒1964), rojen v Ključarovcih pri Sv. Tomažu nad Ormožem, je svojo  duhovniško službo vse do pozne starosti opravljal v različnih krajih na Koroškem. Bil je sodobnik Ivana Cankarja in po Stanku Vrazu prvi vidnejši pisatelj iz vzhodnoštajerskega območja. Kot mnogi slovenski pisatelji se je tudi sam najprej predstavil s pesmimi in se nato uveljavil kot pripovednik. Posvečal se je tudi dramatiki in mladinski književnosti. V okviru kratke proze je ustvaril poseben tip lirsko-meditativne črtice. V njegovi literaturi pristno zaživita panonski del Slovenskih goric in koroška pokrajina z vso svojo zemljepisno, narodno, zgodovinsko  in socialno specifiko. Motivno je posegal v kmečko in malomeščansko življenje, pisal o zastrti erotiki, spominih na mladost, narodni in domovinski problematiki, socialnih krivicah in nabožnih temah. Z izjemno občutljivostjo in s človeško toplino se je vživljal v usode šibkih, zapostavljenih in izrinjenih ljudi, še posebej žensk in otrok.

Franc Ksaver Meško je še vedno pogosto prezrt, čeprav je v svojem času  veljal za enega najbolj  branih slovenskih literarnih  ustvarjalcev. Izjemna vrednost njegove veličine pa je predvsem v njegovem dojemanju sveta in človeštva. Navdih je črpal iz svoje jasno postavljene narodnostne pripadnosti, kljub temu da so njegovo dušo pogosto upogibali in jo želeli ukloniti, se njegovo slovenstvo ni nikoli niti za hip zamajalo. Kot duhovnik je moč črpal iz Boga in božjega ter bil hkrati sam človek z veliko začetnico. In to skromnost in človeško čudenje do vsega lepega, kar nas obdaja, izžarevajo vsa njegova dela.

S simpozijem želimo vzpodbuditi k poglobljenemu razmisleku o njegovi književnosti, osvetliti  želimo zgodovinski kontekst nemirnega časa, v katerem je živel in ustvarjal ter ostal tako trden v svojih prepričanjih. Osvetliti želimo tudi narodno problematiko njegovega časa, ki je vplivala na njegova dela, hkrati pa tudi na srž njegovega literarnega delovanja in življenja ter vlogo in pomen njegove teologije.

Šestdeset let po Meškovi smrti so njegove vrednote znova postavljene pred preizkušnjo in temeljni razmislek. Zato se želimo v simpoziju vprašati tudi o vrednosti pisateljevega dela v današnjem času. Človek danes vse bolj izgublja svojo humanost in skromnost, ki sta pisatelja krasili, pristna lepota pa se umika drugim željam in hlepenju po imeti in posedovati.

Znanstveni simpozij bo potekal na dveh lokacijah: v soboto, 19. oktobra 2024, v Ormožu, v ponedeljek, 28. oktobra 2024, na dan njegovega rojstva, pa v Slovenj Gradcu. Avtorji prispevkov lahko sami izberejo, kje bodo predstavljali svoj prispevek: v Ormožu, v Slovenj Gradcu ali v obeh mestih. Rok za prijavo prispevka na simpoziju je do 10. maja 2024 in sicer preko obrazca: Prijava prispevka na simpozij Življenjske in literarne poti Franca Ksaverja Meška

Organizatorji načrtujejo tudi izdajo samostojnega zbornika, ki bo izšel predvidoma v začetku leta 2025. Rok za oddajo pisnih prispevkov je do 10. novembra 2024. Navodila za oblikovanje in tehnično opremljenost besedila bodo referenti prejeli po elektronski pošti, objavljena bodo tudi na spletni strani Knjižnice Ormož, na podstrani simpozija. Udeležba in sodelovanje na simpoziju sta brezplačna.

Organizacijski odbor:
– prof. ddr. Irena Avsenik Nabergoj, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU
– izr. prof. dr. Blanka Bošnjak, Oddelek za slovanske jezike in književnosti Filozofke fakultete Univerze v Mariboru
– izr. prof. dr. Mira Krajnc Ivič, Slavistično društvo Maribor
– Ana Kaučič, predsednica, Zgodovinsko društvo Ormož
– Dragica Ropič, direktorica, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec
– Marijana Korotaj, bibliotekarka, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož

Programski odbor:
– prof. ddr. Irena Avsenik Nabergoj, Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani, Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU
– izr. prof. dr. Blanka Bošnjak, Oddelek za slovanske jezike in književnosti Filozofke fakultete Univerze v Mariboru
– prof. dr. Jožica Čeh Steger, Oddelek za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru,
– izr. prof. dr. Mira Krajnc Ivič, Slavistično društvo Maribor
– Ana Kaučič, Zgodovinsko društvo Ormož
– Dragica Ropič, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec
– dr. Tanja Ozvatič, Celjska Mohorjeva družba
– Marijana Korotaj, Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.