skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Marija in Andrej Štremfelj: Najina zgodba

Medobčinski muzej Kamnik vabi v četrtek, 24. septembra 2020, ob 18. uri na Muzejski večer z Marijo in Andrejem Štremfelj.  

Prijave na dogodek sprejemamo do srede, 23. 9. 2020 do 12. ure.

Predstavila bosta svojo življenjsko pot in uspehe, ki sta jih nanizala v dolgi alpinistični karieri. 7. oktobra letos bo minilo natančno 30 let, odkar sta postala prvi zakonski par, ki je priplezal na vrh sveta – na Mt. Everest. Tako sta se za večno vpisala v Guinessovo knjigo rekordov. Andrej pa je že leta 1979, v navezi z Nejcem Zaplotnikom postal prvi Slovenec (v jugoslovanski odpravi), ki je priplezal na streho sveta.

Njuna življenjska pot je zaznamovana s številnimi solo in tudi skupnimi plezalnimi uspehi, ki sta jih strnila tudi v knjigi Objem na vrhu sveta. Knjigo in delčke iz njene vsebine bosta predstavila na predavanju. Prav tako pa bosta odstrla nekaj skrivnosti s svojega življenja. Sta zakonca, starša, že »upokojenca«, plezalca, alpinista, vodnika, Človeka z veliko začetnico, ki se jima priklanja širši svet. Z občudovanjem gledamo na njuno skupno in individulni poti in se klanjamo izjemnim dosežkom.

Marija Štremfelj, prof. biologije, alpinistka, plezalka, gorska vodnica, žena in mama treh otrok. Leta 1979 se je prvič odpravila v Ande, že leta 1982 postala članica prve jugoslovanske ženske alpinistične odprave v Pamir, postala prva Slovenka na osemtisočaku (1986 – Broad Peak), kasneje je dosegla še tri., 13. ženska na svetu, ki je stala na Everestu.

Andrej Štremfelj, prof. športne vzgoje, plezalec, alpinist, gorski reševalec, vodnik, mož in oče. Prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo (2018) in zlatega cepina (z Markom Prezljem) za novo smer v alpskem stilu na Južni vrh Kančendzenge… V svoji karieri je opravil čez 3000 vzponov in plezalnih podvigov – v snegu, ledu, po prvenstvenih smereh.

 

 

Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.