skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

5. novembra 1959 se je v Kranju rodil Tomo Česen, slovenski športni plezalec in alpinist

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
5. novembra 1959 se je v Kranju rodil Tomo Česen, slovenski športni plezalec in alpinist.

Doma je v Stražišču pri Kranju. Končal je gimnazijo v Kranju, študiral je angleščino in slovenščino. Leta 1975 se je vpisal v AO Kranj in dve leti kasneje opravil izpite za alpinista, leta 1984 pa je postal tudi alpinistični inštruktor. Prve alpinistične vzpone je osvajal z vrstniki, kasneje pa je plezal še z Andrejem Štremfljem in Nejcem Zaplotnikom, veliko pa tudi sam. Med njegove največje dosežke štejemo prvo solo ponovitev smeri No siesta v Grandes Jorasses (Alpe), prvenstveni vzpon prek severne stene Januja (Himalaja), ki pomeni korak naprej v zgodovini himalajizma, v športnem plezanju pa je najpomembnejša solo ponovitev smeri Ženska za nagrado (8a) v Bohinjski Beli.
Leta 1990 je preplezal južno steno Lhotseja (8516 m), kar pa je pri strokovni javnosti vzbudilo dvome in celo zanikanje glede vzpona, ker ni bilo posnetkov z vrha.
 Leta 1989 je prejel Bloudkovo nagrado, 1990 pa je bil razglašen za slovenskega športnika leta.
Leta 1995 je postal selektor mladinske reprezentance v športnem plezanju ter načelnik Komisije za športno plezanje PZS, leta 1997 pa je prevzel mesto članskega selektorja. Ima mednarodno lincenco za postavljanje smeri za športno plezanje poleg tega tudi organizira tekmovanja. Sedem let je bil trener Martine Čufar, ki je bila svetovna prvakinja 2001.
Za Delo je urejal rubriko Alpinistične novice, posnel 17 TV oddaj, urejal plezalne vodnike ter o tem predaval. Napisal je knjigo Sam (1990), je tudi soavtor knjige Plezališča Slovenije (1994).

Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.