skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Lojtrniki, tradicionalni in najbolj razširjeni kmečki vozovi, so bili namenjeni prevozu trave in sena, pa tudi drugega tovora. Izdelani so bili iz bukovega lesa, brez premaza. Vlekli so jih s konjsko ali volovsko vprego. Voz je ob straneh imel lestvam podobna nastavka. Seno je bilo potrebno nanj zelo skrbno stlačiti in ga na vrhu povezati, da med vožnjo ne bi padlo z njega. Lojtrniki so bili kolarski izdelki. Kolarstvo – izdelovanje koles in kočij – sodi med najstarejše veščine, ki jih je moral človek obvladati, če je hotel prevaž ...

Olvasás tovább

Lojtrniki, tradicionalni in najbolj razširjeni kmečki vozovi, so bili namenjeni prevozu trave in sena, pa tudi drugega tovora. Izdelani so bili iz bukovega lesa, brez premaza. Vlekli so jih s konjsko ali volovsko vprego.

Voz je ob straneh imel lestvam podobna nastavka. Seno je bilo potrebno nanj zelo skrbno stlačiti in ga na vrhu povezati, da med vožnjo ne bi padlo z njega.

Lojtrniki so bili kolarski izdelki. Kolarstvo – izdelovanje koles in kočij – sodi med najstarejše veščine, ki jih je moral človek obvladati, če je hotel prevažati tovore na večje razdalje.

 

Kép

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Szerzői jogi státusz

engedély CC BY-NC

Szerzői jogok

Nevenka Korpič

Szerzők

Korpič, Nevenka

Čas nastanka fotografije

2020

Jelszavak

Velika Nedelja, GRAD, ETNOLOŠKE ZBIRKE

Viszony

Részét képezi etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, enote v Ormožu

Az ezt a multimédiás elemet tartalmazó digitális gyűjtemény

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

A digitalizálás dátuma

18.11.2020 14:43

A közzététel dátuma

19.11.2020 08:47

Legutóbbi módosítás

18.11.2020 15:05

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam