skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Portret Frana Erjavca (1893 - 1960)

Fran Erjavec se je rodil v Vižmarjah 11 »pri Rahvu«. Osnovno šolo je obiskoval v Šentvidu, gimnazijo v Ljubljani in učiteljišče v Kranju. Opravljal je številne funkcije in poklice, saj je bil učitelj v Mesličah pri Divači, novinar, urednik, zgodovinar, politično pa je deloval v demokratski stranki kot publicist in organizator. Po letu 1921 se je bolj približal Slovenski ljudski stranki. 

Veliko je potoval po Evropi. Po koncu prve svetovne vojne je v Ljubljani ustanovil Slovensko posredovalnico za delo. 1941 je bil zaprt v Italiji. Po letu 1945 je živel v Rimu in v Parizu, kjer je nadaljeval publicistično in raziskovalno delo, zlasti v zvezi s Koroškimi Slovenci. Pisal je večinoma za emigrantske časopise, se ukvarjal s socialnimi problemi, z gospodarstvom in literarno zgodovino. 

Uredniško delo: lista Ognjišče in Slovenski učitelišnik, Socialna misel, Ilustrirani Slovenec in Slovenska socialna matica. 

Kot pisatelj je najprej objavljal črtice in pesmi v Zvončku in drugih listih. 

Kot novinar je objavljal prispevke v Katoliškem glasu, Domovini in Glasu slovenske kulturne demokracije. 

Objavil je sledeča samostojna dela: Naša Istra (1919), Za staro pravdo (1920), Zbirko slovenski pesniki in pisatelji (1921-23), Zgodovino socializma v Srbiji (1922), Zgodovina katoliškega gibanja na Slovenskem (1928). Prevedel je srbske, kitajske, afriške in indijanske narodne pripovedke. 

Obširnejša biografija

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.