skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Otroci Gernike

Hermann Kesten: Otroci Gernike, 1939

Knjigo o usodi Gernike je avtor napisal v letu 1939, izšla je pri založbi Allert de Lange v Amsterdamu. Pisatelj v prvi osebi pripoveduje o usodi baskovske družine Espinosa. Zgodbo mu pove 15 letni Carlos Espinosa, ki se je po napadu na Gerniko rešil v Pariz. Z dečkom sedita pred kavarno, kjer mu pripoveduje o svoji usodi. Ponatis Die Kinder von Gernika iz leta 1953, s predgovorom Thomasa Manna, smo Slovenci lahko brali v letu 1960, ko je izšla pri Mohorjevi družbi v Celju, v prevodu Edvarda Kocbeka.

Kratka obnova: Med letalskim napadom na Gerniko, 26. 4. 1937, je družina Espinosa utrpela strašno izgubo: v ruševinah domače kleti je umrl oče, lekarnar Antonio, ter otroci Inocencija, Ghil, Bartolomeo in Eugenio. Preživeli so zgolj mati Pia, stric Pablo ter otroci Modesta, Jose in Carlos.

Stisko družine, ki bi rada pobegnila iz razdejane Španije skuša omiliti August Perkonigg, ki pa je seveda izmišljeno ime za Wakonigga. Člani družine se pred letalskim napadom srečajo s Perkoniggom, ki jim obljubi pomoč pri odhodu iz države, a ga baskovska policija prestreže na ladji s sumljivimi dokumenti in ga kot izdajalca oziroma vohuna pozneje usmrti.

Zgodba družine Espinosa pretrese, saj so vsi napori, da bi pravočasno zapustili Španijo, zaman. Je dragocen zapis o razklanosti španske družbe v dneh pred bombnimi napadi v letu 1937.

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Szervezet

Partner


Régió választása


2008 - 2022 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.