Térkép  

Žiga Zois kot zbiratelj slovenskih knjig: predavanje dr. Luka Vidmarja

V torek, 24. 9. 2019, ob 19.00 vas v Slovanski knjižnici, enoti Mestne knjižnice Ljubljana, vabimo na predavanje o Žigi Zoisu kot zbiratelju slovenskih knjig ob koncu 18. in začetku 19. stoletja. Predavanje bo v kletni dvorani na Einspielerjevi ulici za Bežigradom. Predaval bo dr. Luka Vidmar z ZRC SAZU. 

Žiga Zois (1747-1819) je bil prvi, ki je zares sistematično zbiral slovenske knjige. Do smrti mu jih je uspelo zbrati okrog sto petdeset, med dobro četrtino in slabo tretjino vseh slovenskih in slovenističnih tiskov med letoma 1550 in 1819. To ni tako malo, kakor se zdi na prvi pogled, saj so mu bili v tem času lahko dostopni le sodobni tiski, že nekaj desetletij stari pa v knjigarnah niso bili več na voljo. Zois je zato starejše slovenske knjige iskal pri zasebnikih in v cerkvenih knjižnicah. Čeprav mu ni uspelo zbrati vseh dotedanjih slovenskih tiskov, je bil skupaj s sodobniki prepričan, da se je temu cilju precej približal.

Dr. Luka Vidmar je znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU in docent na Podiplomski šoli ZRC SAZU. Ukvarja se s književnostjo, z likovno umetnostjo in kulturo baroka in razsvetljenstva na Slovenskem, zlasti z Akademijo operozov, Zoisovim krogom, kulturnim nacionalizmom, knjižnicami in prepovedanimi knjigami.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Cím

Žiga Zois kot zbiratelj slovenskih knjig: predavanje dr. Luka Vidmarja

Esemény dátuma

24. 9. 2019 ob 19.00

Hely

Einspielerjeva ulica 1
1000 Ljubljana

Kapcsolattartó

Marolt, Erika

A közzététel dátuma

20.09.2019 10:37

Legutóbbi módosítás

20.09.2019 10:37

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam