skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Razstava »Sprehodi po ljubljanskem Posavju« v MKL-Slovanski knjižnici

Spoštovani obiskovalke in obiskovalci enot Mestne knjižnice Ljubljana, pozdravljeni vsi, ki vas zanima ljubljanska zgodovina.

V Slovanski knjižnici bo od 1. 9. do 15. 10. 2021 v preddverju knjižnične zgradbe na Einspielerjevi 1 na ogled domoznanska razstava o razvoju Stožic, Ježice in Črnuč, ki predstavljajo del Ljubljanskega Posavja. 

Razstavo so pripravili bibliotekarji Tjaša Bezenšek, mag. Gašper Hudolin in Tomaž Miško. 

V kolikor bodo javnozdravstvene razmere še dopuščale izvedbo slovesnega odprtja razstave, bomo to organizirali v četrtek, 9. 9. 2021, ob 18. uri. Udeleženci prireditve bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni ali testirani). 

Olvasás tovább

Na razstavi predstavljamo ključne značilnosti razvoja Stožic, Ježice in Črnuč ter zanimive lokacije, pomembne dogodke in osebnosti s tega območja. Za boljšo predstavo pa že sedaj izpostavimo nekaj izhodišč.

Ljubljansko Posavje obsega naselja ob reki Savi v neposredni bližini Ljubljane. Pojem zajema kraje Kleče, Savlje, Ježico, Malo vas, Črnuče, Stožice, Tomačevo in Jarše.

Naselja na območju Ljubljanskega Posavja so se poimensko pojavila že v srednjeveških listinah 13. in 14. stoletja: Savlje (Seulach, Sevlach) leta 1282, Kleče (Gletschach, Gletschbach) leta 1359, Stožice in Ježica (Jessitz, pozneje tudi Jesischa bei sand Jurigen) leta 1363 in Črnuče (Zsernutz) v letih 1322 ter 1403. Tomačevo se je v listinah pojavilo leta 1430 (Tomatsch), Jarše pa leta 1438 (Jarischach). Vsa ta naselja so postopno nastala na obeh bregovih reke Save. Le-ta je skozi dolga stoletja oblikovala teren. Še pred drugo svetovno vojno so bile to vasi v ljubljanskem predmestju, pred letom 1935 tudi izven ljubljanske mestne občine, od šestdesetih let 20. stoletja pa se je začela pospešena in intenzivna gradnja stanovanjskih sosesk in industrijsko-poslovnih con. Stožice, Ježica in Črnuče so se stapljale z Ljubljano, vendar so bile še po osamosvojitvi Slovenije del občine Ljubljana-Bežigrad, znotraj te pa razdeljene v krajevne skupnosti. Dandanes so ta naselja vključena v četrtne skupnosti: ČS Posavje in ČS Črnuče, del pa tudi v ČS Bežigrad.

Stožice, Ježica, Mala vas, Savlje, Kleče, Tomačevo in Jarše se nahajajo na desnem bregu Save. Črnuče z zaselkoma Gmajna in Podboršt ter kraji Dobrava, Nadgorica, Ježa, Brod, Podgorica, Šentjakob, Soteska, Pečnik, Beričevo, Brinje, Videm, Kleče pri Dolu, Zaboršt, Zajelše in Podgora pa ležijo na levem bregu reke Save.

Najpomembnejša prometnica, ki vodi do tja, je Dunajska cesta, do Novih Stožic se pripeljemo tudi po Vojkovi cesti, v Tomačevo in Jarše pa po Tomačevski cesti. Med drugo svetovno vojno so bila naselja na levem bregu Save pod nemško oblastjo, tista na desnem bregu pa pod italijansko. V vseh teh krajih še delujejo kmetije, ki oskrbujejo okoliško in ljubljansko prebivalstvo z domačimi pridelki.

Več boste izvedeli ob obisku Knjižnice Bežigrad in Slovanske knjižnice na Einspielerjevi 1. Razstava je na ogled v času odprtosti obeh knjižnic. 

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Cím

Razstava »Sprehodi po ljubljanskem Posavju« v MKL-Slovanski knjižnici

Esemény dátuma

1. 9. 2021-15. 10. 2021

Hely

Dunajska cesta 51
1000 Ljubljana

Kapcsolattartó

Marolt, Erika
mag. Hudolin, Gašper
Bezenšek, Tjaša
Tomaž Miško

Kategória

Kiállítások

A közzététel dátuma

31.08.2021 11:18

Legutóbbi módosítás

31.08.2021 11:18

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam