Térkép  

Maistrov večer: Leta strahote - Slovenci in prva svetovna vojna

Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 9. januarja 2019, ob 18. uri na na predstavitev nove knjige dr. Petre Svoljšak in dr. Gorazda Antoličiča – Leta strahote in Slovenci v prvi svetovni vojni, ki bo v rojstni hiši Rudolfa Maistra na Šutni 23.

Olvasás tovább

Tema prve svetovne vojne je neizčrpna, in tudi zanimanje zanjo se zdi, da z leti raste. V zadnjem času, ko se spominjamo pomembnejših obletnic in dogodkov, je o tem strahotnem obdobju slovenske in svetovne zgodovine izšlo že ogromno knjig. Ena izmed njih je tudi knjiga z naslovom Leta strahote in podnaslovom Slovenci in prva svetovna vojna, zajetno raziskovalno delo, celovit pogled na veliko vojno: sistematično in z bogato bibliografijo. Avtorja sta dr. Petra Svoljšak in dr. Gregor Antoličič. Naslov dela je povzet po Cankarjevih Podobah iz sanj, ki jih je pisatelj napisal »v letih strahote 1914–1917«. V knjigi so se stoletnice smrti Ivana Cankarja spomnili tudi tako, da so na začetek in konec knjige uvrstili dve znani pisateljevi črtici, ki se navezujeta na prvo svetovno vojno: Gospod stotnik in Kostanj posebne sorte. Uvod je dodal pisatelj Tone Partljič o Ivanu Cankarju – včeraj in danes.

Dr. Petra Svoljšak je študirala zgodovino in angleški jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na tej fakulteti je tudi doktorirala iz zgodovinskih znanosti. Je znanstvena svetnica, predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU, izredna profesorica predmeta Kulturna zgodovina na Univerzi v Novi Gorici. Raziskuje prvo svetovno vojno, civilno prebivalstvo, begunce, okupacijo, vsakdanje življenje. Je avtorica več knjig o teh tematikah. Nedavno je prejela odlikovanje viteški križ madžarskega reda za zasluge, priznanje za njen trud pri razvoju madžarsko-slovenskih znanstvenih odnosov in kulturnih stikov.

Dr. Gregor Antoličič je diplomiral na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Doktoriral je prav tako na Filozofski fakulteti v Mariboru, in sicer s temo Maribor in poveljstvo jugozahodne fronte med prvo svetovno vojno. Od leta 2013 je zaposlen kot mladi raziskovalec na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU. Uredil je prvo izvirno slovensko zgodovinsko monografijo o cesarju Francu Jožefu.

Vabljeni.

Vir: https://www.muzej-kamnik-on.net/dogodki/leta-strahote-slovenci-in-prva-svetovna-vojna/

 

Fotó galéria

Hely

Információk

Cím

Maistrov večer: Leta strahote - Slovenci in prva svetovna vojna

Esemény dátuma

Sreda, 7.januarja 2019, ob 18. uri

Hely

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, 1241 Kamnik

Kapcsolattartó

mag. Zora Torkar

Kategória

Előadások

A közzététel dátuma

07.01.2019 18:56

Legutóbbi módosítás

08.01.2019 12:40

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam