skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Prvi evangeličanski koledar - Luther kalendari

Pred 100. leti so prekmurski evangeličani dobili prvi koledar, ki ga je urednik, soboški duhovnik in dekan, Štefan Kovač, naslovil Luther kalendari.

Olvasás tovább

V uvodniku urednik, zakaj tovrsten koledar ni izšel že prej, pravi, da je "nas evangeličanov zelo malo /.../ tiskanje malo koledarjev pa je drago in kot igranje igre s kockami." Koledar je po kratki prekinitvi zatem začel izdajati prekmurski evangeličanski seniorat pod naslovom Evangeličanski kalendar (192-1941) in je imel skupaj z Duševnim listom (1922-1941) versko-vzgojno in kulturno poslanstvo. Nadalje je po desetletni prekinitvi začel spet izhajati leta 1952 kot Evangeličanski koledar in kot tak izhaja še dandanes.

Luther kalendari za 1920. prestopno leto je izšel na 32 straneh. Začetnemu koledarskemu delu, urejenemu po mesecih, sledi uvodnik, potem pa različni prispevki verske vsebine in tudi krajše molitve. Tiskan je bil v Murski Soboti, pisan pa v prekmurščini z madžarskim črkopisom. Kako hitro se jezik spreminja, dokazuje že samo poimenovanje mesecev, kar skorajda dandanes ni več v rabi:

- januar - sečen

- februar - süšec

- marciuš - mali traven

- apriliš - velki traven

- majuš - risalšček

- juniuš - ivanšček

- juliuš - jakobešček

- augustuš - mešnjek

- september - mihalšček

- oktober - svetvišček

- november - andrejšček

- december - prosinec

 

Fotó galéria

Információk

Cím

Prvi evangeličanski koledar - Luther kalendari

Kapcsolattartó

Klaudija Sedar

Kategória

Egyéb

A közzététel dátuma

03.01.2020 12:23

Legutóbbi módosítás

03.01.2020 12:23

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam