skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ljubljana v gibljivih slikah: Prestolnica v filmih Matjaža Klopčiča - dr. Andrej Šprah

V letošnjem ciklu domoznanskih večerov Ljubljana v gibljivih slikah bomo posebno pozornost posvetili podobi Ljubljane na filmskem platnu.
 
V filmski ustvarjalnosti enega ključnih slovenskih filmskih modernistov, Matjaža Klopčiča, je imelo mesto Ljubljana nadvse pomembno vlogo. Vse od dokumentarnega prvenca Na sončni strani ceste, kjer je “glavni protagonist” ljubljansko Tromostovje, pa do zadnjega celovečernega filma Ljubljana je ljubljena se je svojemu rodnemu mestu posvečal s posebno vizualno senzibilnostjo in nam odkrival njegove filmsko najbolj atraktivne plati.
 
Skozi različna zgodovinska obdobja, ki jih je obravnaval v svojih delih, se nam mesto razkriva kot vznemirljiv filmski akter, ki ga bomo še posebej pozorno preučili skozi vpogled v njegova ključna protivojna filma – Sedmina in Ljubljana je ljubljena.
 
Pred predavanjem dr. Andreja Špraha si bo mogoče ogledati odlomek iz oddaje Umetni raj (režiser: Slavko Hren; 2005), kjer je predstavljeno snemanje filma Ljubljana je ljubljena. Posnetek smo pridobili v TV arhivu in dokumentaciji RTV Slovenija.
 
Dogodek bo potekal v torek, 23. 11. 2021, ob 19.00 preko platforme zoom. Pridružite se nam na povezavi: https://arnes-si.zoom.us/j/94014735255
Olvasás tovább

 

Dr. Andrej Šprah je vodja raziskovalno-založniškega oddelka Slovenske kinoteke, docent za področje zgodovine in teorije filma in televizije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter za področje vizualnih umetnosti na Akademiji za vizualne umetnosti A.V.A. V Slovenski kinoteki vodi andragoško-pedagoške programe. Je filmski teoretik, avtor številnih esejev in razprav, v katerih obravnava fenomene filmskega dokumentarizma, svetovnega družbeno angažiranega filma, slovenskega filma in kinematografij nekdanje Jugoslavije. Njegove pomembnejše knjižne objave so: Dokumentarni film in oblast (1998), Osvobajanje pogleda (2004), Prizorišče odpora (2010), Vračanje realnosti (2011), Neuklonljivost vizije (2013).

Vir: http://www.solafilma.si/sl/objava/andrej-sprah 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Cím

Ljubljana v gibljivih slikah: Prestolnica v filmih Matjaža Klopčiča - dr. Andrej Šprah

Esemény dátuma

torek, 23. 11. 2021, ob 19.00 preko ZOOM-a

Hely

Dunajska cesta 51
1000 Ljubljana

Kapcsolattartó

Marolt, Erika

A közzététel dátuma

19.11.2021 08:01

Legutóbbi módosítás

19.11.2021 08:01

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam