skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Knjigotapljenje - slovenska knjižna srečevanja na Dunaju

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ter Društvo knjižničarjev Dolenjske vas skupaj z dopolnilnim poukom slovenščine na Dunaju, Slovenskim inštitutom na Dunaju, Kulturnim centrom Korotan in Slovensko iniciativo Dunaj vabimo, da se nam v tednu od 4. do 8. oktobra pridružite na nizu kulturnih prireditev, posvečenih Slavku Grumu.

Namen projekta je prepoznavnost slovenske kulture in kulturnih ustanov v tujini, ohranjanje slovenskega jezika pri Slovencih, ki živijo zunaj naših meja, ter promocija novomeške ustvarjalnosti in kulturne dediščine v tujini.

Olvasás tovább

- Ponedeljek, 4. oktober, ob 16.00, Teinfaltstrasse 4, mezanin 

Žiga špaget gre v širni svet;

Obisk slovenske pesnice in pisateljice Aksinje Kermauner

Aksinja Kermauner, slovenska pisateljica, pesnica, učiteljica in tiflopedagoginja, je izdala številna knjižna dela za otroke, mladino in odrasle. Med njimi zbirko pravljic, mladinski roman Berenikini kodri, roman za odrasle Dnevnik Hiacinte Novak in zbirko slikanic Žiga špaget. In prav Žiga špageta, nenavadno slikanico, ki jo je mogoče brati, si jo ogledovati, potipati in tudi poduhati, nam bo avtorica predstavila na Dunaju.

 

- Torek, 5. oktober, ob 16.20, GRG 1 Stubenbastei (za učence pouka materinščine)

Impro klovnada;

Impro delavnica za mlade z Luko Piletičem

Luka Piletič (1994) je igralec in socialni pedagog, ukvarja se tudi z uličnim gledališčem in klovnado.
Gledališka improvizacija (»impro«) je vrsta gledališča, ki nastaja spontano na odru, brez rekvizitov, scene in vnaprej pripravljenega scenarija. Na delavnici se bomo preko različnih vaj spoznali z osnovami improvizacijskega gledališča.

 

- Torek, 5. oktober, ob 19.00, Hotel Korotan, Albertgasse 48

»Pišem, ker pisati moram«

Odprtje razstave o Slavku Grumu ter predstavitev z vodenjem Darje Peperko - Golob, vodje Domoznanskega oddelka in Posebnih zbirk Boga Komelja v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto
Pozdravni nagovor veleposlanika Republike Slovenije na Dunaju, g. Aleksandra Geržine

Ob 120. obletnici rojstva slovenskega dramatika in pisatelja Slavka Gruma (1901–1949) je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, hraniteljica njegove zapuščine, pripravila razstavo o umetnikovem življenju in delu. Med življenjskimi postajami Slavka Gruma ima poleg Novega mesta, kjer je preživljal svoja najlepša, mladostna leta, zagotovo posebno mesto tudi Dunaj, kjer je študiral medicino. Omamna barvitost dunajskega življenja ga je navduševala, a osamljenost v velemestnem vrvežu ga je utesnjevala in v mladem študentu dokončno prebudila potrebo po pisanju.

 

- Sreda, 6. oktober, ob 17.00, CAN, Teinfaltstrasse 4, mezanin

Prijatelja v nesreči;

Lutkovna predstava in delavnica izdelave lutk iz kartona za najmlajše v izvedbi lutkovne skupine KMJ

Kuža Piko je zaskrbljen, saj je slišal svojega gospodarja tarnati, da je strahopetec in ni za nobeno rabo. Muca Maca se odloči, da mu bo pomagala premagati strah, četudi nikoli nista bila prava prijatelja. Ko v gozdu srečata sestradanega volka, mora plašni Piko zbrati ves svoj pogum in dokazati, da pregovor »Prijatelja spoznaš v nesreči« še kako drži.

 

 

- Petek, 8. oktober, ob 16.30, Muzej Sigmunda Freuda, Berggasse 19

Grum in Freud;

Ogled in vodenje po stanovanju družine Freud ter posebna razstava o delovanju S. Freuda Erwin Köstler bere iz literarnega dela Slavka Gruma (v nemščini)

Erwin Köstler je dolgoletni prevajalec slovenske literature v nemščino, znan po prevodih Cankarjevih in Grumovih del ter drugih slovenskih avtorjev. Za prevod romana Kronosova žetev avtorice Mojce Kumerdej je leta 2020 dobil prevajalsko nagrado Fabjana Hafnerja.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Cím

Knjigotapljenje - slovenska knjižna srečevanja na Dunaju

Esemény dátuma

od 4. do 8. oktobra 2021

Hely

Albertgasse 48, 1080 Wien, Avstrija

Kapcsolattartó

Darja Peperko Golob

A közzététel dátuma

04.10.2021 09:09

Legutóbbi módosítás

04.10.2021 09:13

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam