Térkép  

Jože Žlaus: Pisanice v modrem

Osrednja knjižnica Celje vabi do 26. aprila v prvo nadstropje na ogled priložnostne razstave Pisanice v modrem avtorja Jožeta Žlausa.

Jajce je splošno razširjen prastar simbol, ki ga najdemo v skoraj vseh preprostih in razvitih svetovnih verovanjih in ljudskih izročilih. Je indoevropski pomladni simbol. V krščanski ikonografiji simbolizira jajce Kristusovo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje, podobno kot v verovanjih, ki so precej starejša od krščanstva.

Krašenje velikonočnih jajc je bilo razširjeno zlasti pri slovanskih narodih. V Sloveniji pa v vseh slovenskih pokrajinah, vendar se je starejših primerkov ohranilo zelo malo. Še največ okrašenih velikonočnih jajc, ki se uvrščajo med najlepše primerke v Evropi, se je ohranilo v Beli krajini. Belokranjske pisanice so izdelovali na kmetijah v tako imenovani batik tehniki. Površine, ki naj bi po barvanju ostale nepobarvane, se prekrijejo z voskom in se barva na teh mestih jajčne lupine ne prime. Obarvani so samo tisti deli, ki niso bili zaščiteni. Pri krašenju so uporabljali vodoravne in navpične črte, dobljena polja pa so okrasili s pikami, simboli, ornamenti, , napisi in drugimi vzorci.

Razen v Beli krajini so poslikavali s to tehniko tudi »remenke« v Prekmurju. Te so pobarvane z živimi in pastelnimi barvami z rastlinskimi motivi, različnimi simboli in ornamenti. V Beli krajini in Prekmurju poznajo še drsanke. Ornamenti so izpraskani z ostro konico na pobarvano jajčno lupino. Na njih ne najdemo geometrijskih ornamentov, ampak nam kažejo izjemno realistično in plastično izdelane rastlinske motive, portrete ljudi, hiše in krščanske simbole. V sodobnosti se poleg te izjemne kulturne dediščine vrivajo v velikonočno ustvarjalnost tudi številni banalni potrošniški izdelki, kot so jajca iz plastike in drugih agresivnih gradiv.

Jože Žlaus se je v svojem ciklusu lotil izdelave pisanic na nekoliko drugačen način. Motivi, ki so nam predstavljeni na 50 grafičnih listih so izbor najlepših belokranjskih pisanic po originalni mapi Alberta Siča iz leta 1922 in so izdelani v grafični tehniki visoke jedkanice.

Pred nami je torej 50 grafičnih listov z motivi pisanic, ki so povzeti po najlepših primerkih iz naše bogate zakladnice ljudske umetnosti v Beli krajini. Umetnik je vsako pisanico umestil v likovni »okvir«, ki temelji na bogati dediščini ljudske likovne umetnosti rastlinske ornamentike. Na ta način se je tudi primerno približal velikonočnemu občutju.

Pisanica v obliki grafike je lahko lepa in nadvse primerna voščilnica prijateljem ob velikonočnem praznovanju ali pa uokvirjena v obliki slike krasi bivalno okolje.

 

Jože Žlaus

Olvasás tovább

O avtorju razstave

V likovnem svetu Jožeta Žlausa iz Globoč pri Vojniku se prepletata dve strani: realizem in abstrakcija. Njegovo ustvarjanje se prične leta 1983, ko se pojavijo prve risbe s pirografom. Nostalgično ga privablja motivni svet starih domačij, kašč in posameznih predmetov, ki imajo dokumentarno vrednost. Njegove abstraktne kompozicije delujejo zelo dekorativno. Grajene so v toplih in hladnih lazurnih odtenkih s konstantno črno in zlato barvo.

Grafična tehnika je že od nekdaj priljubljeno izrazno sredstvo v likovnem izražanju Jožeta Žlausa. Čeprav mu je ljub tudi portret, se zelo rad vrača h krajinski tematiki. V njej lahko razvija svoje videnje grafičnih tehnik, med katerimi najraje posega po globoki jedkanici, še raje pa dela v tehniki suhe igle. Slednja mu je najbolj pri srcu zaradi tega, ker se mu zdi najbolj subtilna. Je namreč mojster detajla, suha igla pa mu omogoča zelo realistično upodabljanje motivov. Njegov realizem je dosleden, toda umirjen. Zato v njegovih likovnih rešitvah najdemo tudi sodobnejše izpeljanke, a nikoli zunaj pravil, ki so za realizem značilna.

Čeprav v razstavljenih delih prevladujejo mestne vedute, je med njimi tudi kar nekaj upodobitev gradov, cerkva in detajlov mestne arhitekture. Toda avtor ne vztraja le pri njih. Prav presenetljivo je, s kakšnim pogumom se loteva krajinskih pejsažev v isti tehniki in motivov, kjer prevladujejo organske oblike iz narave in jih je zelo težko ujeti v poudarjeno značilnost, ki bi takoj izstopala. Njegove grafike so zato realistično nazorne, tehnično brezhibno izdelane in izrazito privlačne.

Drago Medved

Fotó galéria

Hely

Információk

Cím

Jože Žlaus: Pisanice v modrem

Esemény dátuma

15. do 26. april 2019

Hely

Muzejski trg 1 a, Celje

Kapcsolattartó

Srečko Maček

Kategória

Kiállítások

A közzététel dátuma

16.04.2019 09:37

Legutóbbi módosítás

16.04.2019 09:49

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam