skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Izšel je deveti letnik revije Ljubljana med nostalgijo in sanjami

Spoštovani uporabniki knjižnice, ljubiteljice in ljubitelji kulturne dediščine in zgodovine Ljubljane. Sporočamo, da je Mestna knjižnica Ljubljana izdala deveti letnik domoznanske revije Ljubljana med nostalgijo in sanjami. 

Deveti letnik revije je izšel v prenovljeni podobi. Odločitev, da združimo dve številki v eno, izhaja iz želje, da bralkam in bralcem ponudimo kakovostno branje v likovno osveženi obliki. Vsebinski koncept revije ostaja nespremenjen: zgodbe segajo v našo skupno zgodovino in obravnavajo pomembne ljubljanske dogodke, znamenite osebnosti in privlačno lokalno dedišči­no.

Tudi letošnja izdaja domoznanske revije prinaša vsebinsko raznolikost. Z njo si že od samega začetka prizadevamo zaobjeti najširše možne aspekte življenja v Ljubljani, njenega zgodovinskega razvo­ja ter raznolikost njenih kulturnih in naravnih spomenikov. Z množičnostjo zornih kotov promoviramo celostni pogled na naše mesto in tako uresničujemo smisel in namen domo­znanske dejavnosti, ki naj pokriva vsa področja človekovega ustvarjanja in vedenja na geografskem področju delovanja knjižnice.

Revijo lahko za štiri (4) evre kupite v vseh enotah Mestne knjižnice Ljubljane, v nekaterih enotah je možna tudi izposoja revije na dom. Izdajo publikacije je delno omogočila Mestna občina Ljubljana. 

Olvasás tovább

Prvi sestavek izpod peresa arheologa dr. Andreja Gasparija je posvečen Ljubljanici, reki, ki je kot prometna žila tesno vpeta v zgodovinski razvoj Ljubljane in njene bližnje okolice. To dokazujejo arhe­ološke najdbe od izvirov pri Vrhniki in Verdu do Špice v Ljubljani, ki segajo od prazgodovinskih časov, preko rimske dobe, vse do srednjega in novega veka. Avtor nam v članku Arheološki fenomen reke Ljubljanice razkriva pomen tega bogatega najdišča, ki je bilo leta 2003 razglašeno za kulturni spomenik državne­ga pomena.

Družabnih punktih vsakdanjega življenja v socialistični Ljubljani avtor dr. David Petelin obravnava družabno življenje našega mesta v času t. i. socializma, ko sta preobrazba družbe in izginotje klasičnega meščanstva in njegovih vrednot dala prostor novim oblikam preživljanja prostega časa. Prispevek prinaša nabor dragocenih spominov številnih Ljubljančanov na nekdanje druženje v gostilnah in kavarnah, pohajkovanje po ljubljanski promenadi ter obiskovanje koncertov in plesov.

Dr. Primož Lampič je v besedilu Ljubiteljska fotografska dejavnost v Ljubljani od začetkov v 19. stoletju do danes pri­speval oris razvoja ljubljanske ljubiteljske fotografije, s ka­terim postavlja temelj bodočim obširnejšim raziskavam na področju lokalne fotografske dejavnosti. Ta je v poldrugem stoletju razvoja preživela številne družbene in tehnološke spremembe, doživela silovit razmah v povojnem času, ko je število novih fotoklubov in fotoamaterjev izrazito naraslo, danes pa je organizirana v Fotoklubu Ljubljana.

V zadnjem prispevku, Mikavnih zgodbah o hudodelstvih, se Erika Marolt posveča stanju kriminalitete na Slovenskem v drugi polovici 19. stoletja. Zanima jo povezanost najzna­čilnejših hudodelstev tega časa z zgodbami Iz sodnijskega življenja, ki jih je leta 1874 začel objavljati satirik in novinar Jakob Alešovec. V luči časopisnih objav v dveh takrat vodil­nih slovenskih časopisih, Slovenskemu narodu in Slovencu, razišče vrste kaznivih dejanj in vzroke zanje, vrste sankcij ter odnos javnosti do kaznovanja.

Vabljeni k branju!

Fotó galéria

Információk

Cím

Izšel je deveti letnik revije Ljubljana med nostalgijo in sanjami

Kategória

Egyéb

A közzététel dátuma

12.10.2020 05:31

Legutóbbi módosítás

12.10.2020 05:31

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam