Térkép  

Fran Skaza (1838-1892), šmarski domoljub, mencen in ustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru

Osrednja knjižnica Celje vabi od 8. novembra do 5. decembra 2019 v II. nadstropje na ogled gostujoče razstave Fran Skaza (1838-1892), šmarski domoljub, mencen in ustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru. Avtorica razstave je Mateja Žagar iz Knjižnice Šmarje pri Jelšah. 

Olvasás tovább

Veleposestnik, rodoljub in mecen Franc Skaza  (1838-1892), je ob koncu 19. stoletja v Šmarju pri Jelšah pustil poseben pečat v slovenskem narodnem pomenu in s svojim političnim vplivom in finančno stabilnostjo v Šmarju povzročil velik družbeni preobrat. V njegovo hišo, ki je za Slovence zgodovinskega pomena, so zahajali pomembni slovenski rodoljubi tistega časa dr. Josip Vošnjak, Anton Aškerc, Anton Martin Slomšek, Valentin Orožen, Anton Tomšič, Valentin Zarnik in Josip Juraj Strossmayer, nekatere od njih je dal upodobiti na steno v veži.

Prav tam so lastnik Franc Skaza, šmarski trgovec Hugon Tančič in notarski koncipient Franc Rapoc iz Maribora leta 1871 ustanovili komanditno družbo, ki je dobila koncesijo za prvo slovensko tiskarno v Mariboru, Narodno tiskarnico F. Skaze in drugov, kjer so tiskali časopis Slovenski narod. Z ustanovitvijo tiskarne si je Franc Skaza pridobil še večji ugled in družbeno politični položaj, ter nadaljeval s svojimi projekti, zaradi katerih je Šmarje pri Jelšah postalo upravno središče Obsotelja in Kozjanskega.

Fotó galéria

Hely

Információk

Cím

Fran Skaza (1838-1892), šmarski domoljub, mencen in ustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru

Esemény dátuma

Od 8. novembra do 5. decembra 2019

Hely

Muzejski trg 1 a, Celje

Kapcsolattartó

Srečko Maček

Kategória

Kiállítások

A közzététel dátuma

07.11.2019 15:12

Legutóbbi módosítás

13.11.2019 12:13

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam