skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

9. januarja 1890 (Malé Svatoňovice, Češka) se je rodil Karel Čapek, češki pisatelj in scenarist

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
9. januarja 1890 (Malé Svatoňovice, Češka) se je rodil Karel Čapek, češki pisatelj in scenarist. Umrl je 25. decembra 1938 v Pragi. 

Čapek je bil eden najvplivnejših čeških pisateljev 20. stoletja.

Znan je predvsem po tem, da je prvi uporabil besedo robot, in sicer v gledališki igri R.U.R. (Rossumovi univerzalni roboti), ki je bila prvič prikazana leta 1921. V pismu za časopis Lidove noviny leta 1933 je pojasnil, da si je besedo izmislil njegov brat, Josef (1887-1945), sam je robote sprva hotel poimenovati »labori«. V slovenščino je dramo prevedel Osip Šest. Izšla je že leta 1921 pri Zvezni Tiskarni.

Olvasás tovább

Pisal je znanstvenofantastična dela dolgo preden se je znanstvena fantastika razvila v samostojen žanr, danes je prepoznan predvsem kot pionir klasične evropske smeri ZF, ki se bolj kot razvoju tehnike posveča sociološkim tematikam.
Poleg znanstvenofantastičnih del je pisal tudi romane drugih zvrsti, detektivske zgodbe, pravljice, gledališke igre in celo knjigo o vrtnarjenju. Vse odlikuje njegov izjemen dar za češki jezik, inteligenten humor in realizem. Pogosta tema njegovih del so etični in sociološki vidiki hitrega napredka tehnologije - masovne proizvodnje, jedrskega orožja, robotov idr. Zadnje obdobje njegovega ustvarjanja je zaznamoval strah pred nevarnostjo nacizma in diktatorstva.
Umrl je decembra 1938 v Pragi za pljučnico, kmalu po tistem, ko je Tretji rajh priključil del Češke. Njegov brat je umrl v koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Karel_Čapek

Fotó galéria

Információk

Cím

9. januarja 1890 (Malé Svatoňovice, Češka) se je rodil Karel Čapek, češki pisatelj in scenarist

Esemény dátuma

9. januar 1890

Kapcsolattartó

Srečko Maček

A közzététel dátuma

09.01.2021 00:00

Legutóbbi módosítás

01.06.2020 16:44

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam