Térkép  

4. november 1918 - Avstro-Ogrska sklene premirje z antanto

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
4. november 1918 - Avstro-Ogrska podpiše premirje z antanto

 Prva svetovna vojna, znana tudi kot vélika vojna, je bila prva globalna vojna, ki se je začela 28. julija 1914 in je trajala do 11. novembra 1918.

Vanjo so bili vpleteni vsi večji imperiji tistega časa ter njihovi zavezniki, zaradi česar je sprva majhen evropski konflikt na Balkanu prerasel v vojno svetovnih razsežnosti. Že leta pred vojno sta se v Evropi oblikovali dve glavni nasprotujoči se strani, antanta in centralne sile, ki sta tekmovali za gospodarsko, politično, vojaško in kolonialno prevlado v Evropi in po svetu. Antanto je sestavljalo zavezništvo med Francijo, Ruskim cesarstvom in Združenim kraljestvom, centralne sile pa zavezništvo med Nemškim cesarstvom, Avstro-Ogrsko in Kraljevino Italijo. Kasneje v vojni sta se obema stranema pridružile še ostale države v Evropi in po svetu. Antanti so se kasneje pridružili še Japonska, Italija in ZDA, centralnim silam pa Osmansko cesarstvo in Bolgarija.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Prva_svetovna_vojna#11._ura_11._dan_11._mesec

 

Olvasás tovább

2. novembra zvečer leta 1918 je italijanska vojska končala z ofenzivnimi operacijami tekom bitke pri Vitoriu Venettu proti Avstro-Ogrski vojski, ki je razpadla, ter se je začela približevati Vidmu in Trstu.

28. oktobra 1918 so Čehi razglasili neodvisnost od habsburške krone, dan kasneje so v Ljubljani in Zagrebu razglasili nastanek Države SHS, 31. oktobra 1918 pa so še Madžari zapustili dvojno monarhijo. Vojaški poveljniki razpadle avstro-ogrske vojske so tako 3. novembra zjutraj Italijanom ponudili premirje, ki je bilo podpisano v Villi Giusti še isti dan, veljati pa je začelo naslednji dan 4. novembra 1918. 

Vir: https://zgodovinanadlani.si/1918-razpad-avstro-ogrske-vojske/

Fotó galéria

Információk

Cím

4. november 1918 - Avstro-Ogrska sklene premirje z antanto

Esemény dátuma

2. november

Kapcsolattartó

Srečko Maček

A közzététel dátuma

04.11.2019 03:47

Legutóbbi módosítás

04.11.2019 04:04

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam