skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

28. novembra 1898 se je v Orešju na Bizeljskem rodil Anton Smeh, prvi slovenski poklicni filmski snemalec

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
28. novembra 1898 se je v Orešju na Bizeljskem rodil Anton Smeh, filmski snemalec in igralec. Umrl je 2. julija 1953 v Ljubljani.

Življenje v veliki kmečki družini je bilo težko. Ko je bil star pet let, mu je umrla mama Francka. Oče Martin je težko nahranil vso družino, zato so otroci drug za drugim odhajali od doma. Med zadnjimi je dom zapustil Anton, ki je sestram sledil v Zagreb. Opravljal je različne poklice (rudar, pek itd.), ves čas pa se je spogledoval s fotografijo.

Ko je spoznal, da je kamera sposobna zabeležiti premik, hojo, dogodek, se je z vsem srcem in predanostjo posvetil snemanju.

Viri navajajo, da se je leta 1924 vpisal v filmsko šolo tedanjega filmskega podjetja Jadran film v Zagrebu, ki pa jo je kmalu zaradi neresnih razmer, ki so vladale v njej, zapustil.

Med 2. svetovno vojno je bil zaprt zaradi suma, da je sodeloval z odporniškim gibanjem. To je bilo obdobje, ki mu je vzelo zdravje in premoženje. Z ženo sta preživela, a je ob okupaciji Beograda dobil poškodobo levega očesa, kar je v zadnjih letih njegovega življenja povzročilo pešanje vida - najhuje, kar lahko doleti snemalca.

Vir: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/zivljenjepis-4.html

Priporočamo tudi:
Anton Smeh - Harry (1898-1953)
https://bsf.si/sl/ime/anton-smeh/
- https://www.imdb.com/name/nm1167707/

Fotó galéria

Információk

Cím

28. novembra 1898 se je v Orešju na Bizeljskem rodil Anton Smeh, prvi slovenski poklicni filmski snemalec

Esemény dátuma

28. november 1898

Kapcsolattartó

Srečko Maček

A közzététel dátuma

28.11.2020 06:18

Legutóbbi módosítás

28.11.2020 18:36

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam