skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

24. februarja 1887 se je v Olševku pri Šenčurju rodil Ciril Pregelj, skladatelj, zborovodja in glasbeni učitelj

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
24. februarja 1887 se je v Olševku pri Šenčurju rodil Ciril Pregelj, skladatelj, zborovodja in glasbeni učitelj. Umrl je 1. junija 1966 v Izoli.

Ciril Pregelj se je rodil 24. februarja 1887 v kraju Olševek pri Kranju. skladateljeva družina je bila za današnje razmere precej številčna družina ljudskošolskega učitelja in organista , ki je prijateljeval s skladateljem Andrejem Vavknom. Mati Marija je umrla, ko je imel Ciril komaj tri leta in ker oče za številne otroke ni mogel skrbeti, (po nekaterih virih je bilo 7, po drugih pa 9 otrok), je mladega Cirila poslal na Štajersko (Sv. Lovrencu pod Prežinom (pri Celju) k svoji sestri, ki je bila omožena z nadučiteljem Ivanom Rupnikom. Stric ga je poučeval v prvih letih osnovne šole, poleg tega pa ga je učil tudi osnove glasbe. Poleg strica ga je igranja na klavir učila tudi sestrična Karolina, ki se je izobraževala pri ljubljanskih Uršulinkah.

Olvasás tovább

Pri 16 letih (leta 1903) se je vpisal na mariborsko učiteljišče, kjer mu ni bilo potrebno obiskovati pouka klavirja, saj so ugotovili, da ga dobro obvlada. Že v času šolanja na učiteljišču je deloval kot korepetitor in zborovodja – vodil je velik moški pevski zbor (70 pevcev) gimnazijcev in učiteljiščnikov. Ciril je izkoristil vsako priložnost, da je v Mariboru obiskoval koncerte, opere in operete (takrat edini možni način, da je lahko prišel v stik z izvedbami glasbenih del). Takoj po maturi (1908) je nastopil prvo učiteljsko službo na Dobrni pri Celju.
V tem času se je glasbeno izobraževal na Glasbeni matici v Celju, pri Čehu Adolfu Feiksu sistematično študira] klavir. S pomočju brezobrestnega posojila hranilnice v Žalcu se je 1912 vpisal na dunajsko Akademijo za glasbo. Tudi na Dunaju je veliko obiskoval koncerte, operne in operetnein druge glasbene predstave. Zaradi pomanjkanja denarnih sredstev je na Dunaju ostal le eno leto, nato se je vrnil na Slovensko, kjer si je zaman prizadeval dobiti ponovno podporo.
Po vrnitvi z Dunaja se je zopet posvetil učiteljskemu poklicu, poleg tega pa je tudi zasebno poučeval klavir, na šoli Glasbene matice pa je učil teorijo, harmonijo, mladinsko petje, oblikoslovje in glasbeno zgodovino. Leta 1914 je prevzel vodenje Celjskega pevskega društva, delovanje je sicer kmalu prekinila prva svetovna vojna, vendar je Pregelj društvo vodil vse do leta 1928. Leta 1928 je bila ustanovljena telovadna in kulturna delavska zveza Svoboda, kjer je Pregelj prevzel vodenje moškega pevskega zbora. Prirejali so koncerte v Celju in okolici, zlasti po premogovnih revirjih in industrijskih centrih. Takrat so pričele nastajati njegove zbirke za moški in mešani zbor ter instrumentalne kompozicije.
Zveza Svoboda je delovala do leta 1935, ko jo je takratni notranji minister razpustil (kot protiukrep veliki delavski manifestaciji, ki jo je zveza organizirala). Leta 1936 je Pregelj prevzel vodenje moškega zbora Oljka iz Celja (naslednik moškega zbora zveze Svoboda), ki ga je nato vodil vse do druge svetovne vojne, ob tem je vodil tudi še nekatere druge zbore in deloval kot glasbeni pedagog.
Na začetku druge svetovne vojne (1941) je bil prisilno premeščen na območje današnje avstrijske Štajerske (na osnovno šolo v Gradcu).
Po vojni se je vrnil v Celje in imel težave z oblastmi, saj so njegovo deportacijo v Avstrijo razumeli kot sodelovanje z okupatorjem. Predčasno se je upokojil, a je kljub temu še vedno vodil razne pevske zbore in tudi honorarno poučeval. V zadnjem obdobju svojega življenja je prebival v Izoli, kjer je 1. junija 1966 tudi umrl.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Ciril_Pregelj

Priporočamo tudi: https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi457360/

Fotó galéria

Információk

Cím

24. februarja 1887 se je v Olševku pri Šenčurju rodil Ciril Pregelj, skladatelj, zborovodja in glasbeni učitelj

Esemény dátuma

24. februar 1887

Kapcsolattartó

Srečko Maček

A közzététel dátuma

24.02.2019 23:00

Legutóbbi módosítás

23.02.2019 20:28

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam