skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem

Iz domoznanske zbirke na današnji dan ...
14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem

Na Valentinovo leta 1991 je izšla in med bralce prišla prva številka časopisa Porabje, ki je edini slovenski časopis na Madžarskem. Sprva je časopis, ki porabske Slovence v maternem jeziku informira o dogajanju v njihovi pokrajini in tudi širše, izhajal vsak drugi teden, leta 2005 pa je postal tednik.

Olvasás tovább

V časopisu Porabje so prispevki zapisani v slovenskem knjižnem jeziku in porabskem narečju, kar ima veliko vlogo pri ohranjanju narodnostne identitete in slovenskega jezika med porabskimi Slovenci. V nekaj prvih številkah so bila besedila ali kakšni povzetki tudi madžarskem jeziku, a so to hitro opustili, in na prvo mesto postavili slovenski jezik, knjižni in narečje. Sprva je izhajal na šestih straneh, a je že po nekaj številkah začel izhajati na osmih, od leta 2017 pa izhaja na dvanajstih straneh.

Založnik je že od vsega začetka Zveza Slovencev na Madžarskem v Monoštru, ki je bila ustanovljena v letu 1990, prav tako je glavna in odgovorna urednica že ves čas, torej 30 let, porabska Slovenka Marijana Sukič.

Časopis Porabje je do vključno leta 2016 dostopen na Digitalni knjižnici Slovenije, kar je rezultat projekta med Zvezo Slovencev na Madžarskem in Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota, novejše številke pa najdemo na spletni strani Zveze Slovencev na Madžarskem.

 

Fotó galéria

Információk

Cím

14. februar 1991 - izide prva številka edinega slovenskega časopisa na Madžarskem

Kapcsolattartó

Klaudija Sedar

A közzététel dátuma

14.02.2021 14:32

Legutóbbi módosítás

14.02.2021 14:43

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam