skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

11. julija 1916 je umrl Jože Cvelbar, slovenski pesnik in slikar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
11. julija 1916 je umrl (Monte Cucca, Italija) Jože Cvelbar, slovenski pesnik in slikar. Rodil se je 8. februarja 1895 na Dolnji Prekopi.

Jože Cvelbar se je rodil 8. februarja 1895 na Dolnji Prekopi blizu Kostanjevice. V l. 1907/08–1914/15 je obiskoval novomeško gimnazijo. Po kratkem usposabljanju v oficirski šoli je v začetku l. 1916 odšel na fronto na Kras, nato na Tirolsko, kjer je bil 9. julija hudo ranjen, dva dni kasneje, 11. julija 1916, pa je na brigadni sanitetni postaji na Monte Cucca v Tirolskih Alpah umrl.

Že kot dijak – četrtošolec je sodeloval s pesmijo in slikami pri dijaškem rokopisnem listu Izpod Gorjancev. V tem listu je pesmi objavljal pod psevdonimom Jože Gorjančev, ilustracije pa s kraticama svojega pravega imena. Objavljal je tudi pod psevdonimoma Dolenjčev Cene in Cvetko Gorjančev. Njegova prva pesem z naslovom Zimska je izšla v dijaškem listu Zora. Pesmi in črtice je objavljal v revijah: Zvonček, Vrtec, Angelček, Domači prijatelj, Dom in svet. Pisal je tudi dnevnik. Zapustil je veliko število risb in slik. Večje število njegovih pesmi in odlomkov iz dnevnika je bilo objavljenih v listih in revijah: Vrtec, Trije labodje, Naprej, Odmevi, Modra ptica, Mladika.

L. 1938 je izšlo njegovo Izbrano delo, ki ga je uredil in zanj napisal spremno besedo France Koblar. Novomeška knjižnica, v Posebnih zbirkah Boga Komelja, hrani del njegove osebne in literarne zapuščine.

https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/cvelbar-joze/

Priporočamo tudi: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/pisma-s-tirolske-fronte.html

Fotó galéria

Információk

Cím

11. julija 1916 je umrl Jože Cvelbar, slovenski pesnik in slikar

Esemény dátuma

11. julij 1916

Kapcsolattartó

Srečko Maček

A közzététel dátuma

11.07.2021 00:00

Legutóbbi módosítás

09.07.2021 08:11

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam