skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

ZPIZ na Kolodvorski ulici 15

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je bil ustanovljen julija 1992, do preoblikovanja Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja (SPIZ) v zavod pa je prišlo oktobra 1992. Poslopje, v katerem deluje ZPIZ, je bilo zgrajeno 1973 po načrtih arhitekta Zorana Kreitmayerja. Graditi so začeli septembra 1972. Olvasás tovább

Načrte za zgraditev novega pokojninskega zavoda je izdelal arhitekt Zoran Kreitmayer iz projektantske družbe Turist Progres Engineering iz Radovljice. Za gradnjo visoke montažne zgradbe je bilo izbrano podjetje Tehnika iz Ljubljane. Projektna dokumentacija takole umešča poslopje ZPIZ-a v novi prostor:"Objekt leži v predelu najožjega mestnega središča in najkrajših pešpoti do glavnih prometnih terminalov - avtobusna in železniška postaja. Bodoči prospekt Moša Pijadeja kot izrazita pešpot je obenem direktna povezava s starim in novim mestnim središčem ... Objekt je v okviru zazidalnega načrta situiran kot zazidalna vrzel med objektom ZŽTP (Združeno železniško transportno podjetje) in Doma JLA. Večje površine fasad so orientirane na vzhod, zahod, manjša severna fasada hotelskega objekta pa na sever." Pri načrtovanju tlorisa pritličja zgradbe so upoštevali odmik od odra letnega kina Doma JLA. Ob kombinaciji različnih namenskih potreb ter želja investitorja SPIZ po čim večjih prostorih, je objekt zasnovan na dvoranskem principu, ki omogoča maksimalen izkoristek vseh površin.

Novi objekt pokojninskega zavoda je bil namenjen poslovni dejavnosti, v pritličju pa javnemu programu in gostinstvu. Skupnost pokojninskega in invalidskega zavarovanja je nameravala za lastne potrebe izkoristiti celotno bruto površino objekta. V prvi fazi je bil za potrebe uprave in elektronsko računskega centra zgrajen objekt v treh južnih vizuelnih elementih s predvideno pasažo za pešce. Ta faza je bila neodložljiva, ker bi bilo v nasprotnem primeru nemogoče prihodnje poslovanje SPIZ-a. Druga faza gradnje ni bila izvedena

V dokumentaciji gradnje in investicij je navedeno, da je konstrukcija armirano betonski skelet montažnega sistema. Fiksni deli so kletne stene in betonsko vlito jedro, v katerem so nameščene vse vertikalne komunikacije, sanitarije in inštalacijski jaški. Stebri so montažni z jeklenimi ploščami, ki so jih navarili na naslednji steber. Nosilci so jekleni. Namesto lesenih opažev so predvideli opažno betonske plošče. Vse stene v objektu so modularne in montažne z zvočno izolacijo, ter so maksimalno komponibilne. Vsa vrata so steklena. Betonsko jedro je obloženo z naravnim kamnom, brušenim v sivozeleni barvi. Fasada je v celoti montažna iz ALU profilov in zasteklena s termopan steklom. Barva stekla je sivo vijolična in absorbira do 40 % UV žarkov.

Zavod izvaja pokojninsko in invalidsko zavarovanje za celotno območje Republike Slovenije. Sedež in centralo ima na Kolodvorski ulici 15, v večjih slovenskih mestih pa deluje 9 območnih enot ter tri izpostave v Trbovljah, Velenju in na Ptuju.

Viri:

- Časniki Dnevnik, Delo, Večer, 21. 10. 1992.
- Dokumentacija arhitekta Zorana Kreitmayerja iz arhiva ZPIZ: Investicijsko-tehnična dokumentacija objektov, strojev, naprav, inštalacij. September 1972 in marec 1973.
- http://www.zpiz.si

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam