skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Zidanice in hrami Temeniške in Mirnske doline

Fotografije zidanic z bogatega slikovnega fonda kulturne dediščine s seznama nepremične kulturne dediščine občin Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno. Olvasás tovább
Iz zgodovinskih virov lahko sklepamo, da se je večje naseljevanje v vinskih goricah začelo konec 15. stoletja. Ker je zemlje že primanjkovalo, so imeli številni kmetje le polovico ali četrtino zemljišča navadne kmetije. Nova naselja so zato nastala v višjih legah s krčenjem gozda. Ob teh vinogradih so  ob vznožju vinogradov začeli graditi lesene koče, ki so se na Dolenjskem imenovale hrami. Hrami so bili grajeni večinoma iz lesenih brun ter pokriti s slamo. Zidanica je po ugotovitvah etnologov pozidani hram. Najstarejša datirana zidanica na območju Mokronoga je bila iz leta 1834. V sredini 19. stoletja so zidanice začele izpodrivati hrame. Veliko hramov so zaradi prostorske stiske predelali v stanovanjske objekt ali v gospodarska poslopja. Podobno se je zgodilo tudi nekaterim zidanicam. Nekatere so ohranile svojo vinogradniško funkcijo, druge pa ne.

Vir: Kuljaj. I. (2003). Zidanice, vinske kleti in hrami na Slovenskem. Ljubljana : Magnolija

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kapcsolattartó

Patricija Tratar

Jelszavak

KULTURNA DEDIŠČINA, VINOGRADNIŠTVO

A közzététel dátuma

17.09.2015 18:48

Legutóbbi módosítás

07.12.2015 20:51

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam