skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Tlakovci so bili že v najstarejših civilizacijah posebno cenjeni, vendar so imeli pri različnih ljudstvih in kulturah drugačen pomen. Najstarejša pričevanja o njih najdemo v Egiptu že okoli leta 1500 pred našim štetjem.

Olvasás tovább
Okoli leta 900 pred našim štetjem zasledimo bogato glazirane tlakovce v asirski umetnosti. Nesporni vrh talnega okraševanja v starem svetu so predstavljajo tlakovci v Mezopotamiji. V babilonski umetnosti se v 6. stoletju pred našim štetjem pojavijo tlakovci z enakimi motivi, kot jih najdemo v umetnosti zrelega in poznega srednjega veka: zlasti zmaji, levi, ptiči, pravljični leteči stvori in ljubke rožice ter vitice. Kmalu zatem se pojavijo tlakovci tudi v deželah severne Afrike in sicer že v 6. stoletju pred našim štetjem. V antiki so v ta namen uporabljali bolj kamen in mozaik, okrašene keramične ploščice so bile bolj domena provincialne umetnosti.

Okrašeni opečni tlakovci se pojavijo v Evropi šele v 13. stoletju, najprej v Franciji in to na gradovih, v cerkvah in samostanih.

Fotó galéria

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Aleš Stopar

Kapcsolattartó

Robert Ožura

Jelszavak

SREDNJI VEK, TLAKOVANJE

A közzététel dátuma

30.05.2013 15:29

Legutóbbi módosítás

20.02.2018 13:43

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam