skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

V mesecu juliju so zablestela žitna polja v zlato-rumeni barvi, prišel je čas žetve. Možje so sklepali in nabrusili srpe in kose, s katerimi so žene in kosci pridno želi.

Olvasás tovább

Žanjica je najprej odžela pest žitnih bilk. Zgoraj odžeti del je razdelila na pol, spodnji, kjer je bilo klasje, pa je spiralno zvila in nastalo je "poreslo". To je položila na tla in pričela spet žeti. Ko je nažela za cel snop, je to položila na "poreslo" in ga zvezala.

Otroci so prav tako morali pomagati pri žetvi. Za žanjicami so na kocu pobrali vse odpadlo klasje, saj so znali ceniti vsako zrno.

Moški so vezali snope in jih zlagali v kopice ("rvine") ob robu njive. V popoldanskem času so prišli z vozom in naložili vse snope. Odpeljali so jih do kozolca, kjer so jih zlagali v "rante". Pri tem delu sta morala biti vedno dva. Prvi je podajal snope, drugi pa jih je zlagal med "rante". Ko sta zlagala snope že visoko, je moral prvi vsak snop zagrabiti s posebnimi vilami "podajačem) in ga dvigniti visoko, da ga je drugi lahko dosegel z roko in potisnil med "rante". Pri tem sta si pomagala tudi s posebnim stolčkom, ki ga imenujejo hlapec. V kozolcu so se snopu snušili nekaj tednov.

Žetvi je sledila malica oziroma likof. Ob pijači in jedači so si pripovedovali zgodbe, ki so prehajali od ust do ust ter preprevali priložnostne pesmi.

 Vir: Kako so včasih delali in praznovali v Šentrupertu (2006). Osnovna šola dr. Pavla Lunačka Šentrupert

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Patricija Tratar

Kapcsolattartó

Patricija Tratar

A közzététel dátuma

15.12.2016 07:10

Legutóbbi módosítás

12.10.2016 15:36

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam