skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Železotovarna Prevalje

175. letnica odprtja in 111. letnica zaprtjabrez oznake_OSEBNA IZDAJA _26. JUNIJ 2010_ Olvasás tovább
Po letu 2007 sem nemalokrat pri izvajanju različnih oblikovalskih in arhitekturnih del sodeloval s podjetjem Petra Močnika, ki je dolgoletni filatelist. Skozi pogovore me je v letu 2009 nagovoril, da bi samostojno oblikoval filatelističen sklop za počastitev začetka delovanja prevaljske železarne.
Začel sem prebirati zgodovinske knjige, iskati podatke in preden sem se zavedel, sem želel nekaj več, nekaj drugačnega, obširnega ... Želel sem se oddolžiti svojemu kraju in ga opomniti na njegovo mesto v zgodovini. Velikopotezne želje so hitro naletele na finančno omejenost občinskega proračuna. Odločil sem se, da bom pač nekaj naredil v lastni režiji, da bom zaigral založnika. V tistem času se je sprostil nekdaj zelo konservativen nabor praznovanja obletnic in v svetu je kar nekaj podjetij praznovalo 111-letnico (npr. Mercedes Benz, Schwartzkopf ...). Ob preračunavanju sem uvidel, da praznovanje 175 - letnice začetka delovanja železarne sovpada tudi s 111- letnico zaprtja. Izziv je bil prevelik in odločil sem se izdati dve osebni poštni znamki, dvoje poštnih žigov in eno/enovito razglednico. Kot zgodovinsko podlago znamk in razglednice sem vzel  fotografijo starih plavžev iz 19. stoletja. Znamki sem prepel z zgraficiranimi podobami Forme vive Jima Buckleya (t.i. «dimnik«) oziroma dela skulpture Andreja Grošlja na mestu nekdanjega mostu ozkotirne železnice na Igrišču. Ista elementa sem uporabil tudi v priložnostnih poštnih žigih, s tem, da je bil prvi okrogel, drugi pa v obliki navpičnega pravokotnika. V maju tega leta sem doživel srčni infarkt in zahvaljujoč temu, da sem vse potrebno za tisk opravil že v zgodnjih pomladnih mesecih, me niti to ni odvrnilo od tega, da sklop ne bi ugledal luč sveta. Ta sklop in pristop sta mi pomagala pri hitrem okrevanju in v želji po ustvarjanju. Finančno sem uspel pridelati pozitivno nulo, a ustvarjalnost in življenje sta se mi posredno (po)vrnili s polno paro.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Jelszavak

FILATELIJA, obletnice

A közzététel dátuma

30.12.2015 11:50

Legutóbbi módosítás

31.12.2015 11:01

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam