skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Železnice – muzejska dediščina

Skrb za ohranjanje železniške zapuščine, ki predstavlja del naše širše kulturne dediščine, je ključnega pomena za oblikovanje naše kulturne in s tem nacionalne identitete. Tega se zavedajo številni posamezniki, društva in institucije, ki širijo zavest o pomenu železnice in skrbijo za njeno popularizacijo.

Olvasás tovább

Železniški muzej slovenskih železnic v Ljubljani

V svoji zbirki hrani več kot šestdeset lokomotiv, ki so kot muzejski primerki postavljene po različnih krajih Slovenije, praviloma na železniških postajah. V zbirki se nahaja še več tisoč muzealij z drugih področij železničarstva; še poseben pomen imajo signalno-varnostne naprave – najbogatejša tovrstna zbirka v Evropi.

Muzej južne železnice v Šentjurju

Več kot 40 let je muzejsko zbirko ob pomoči strokovnih institucij strokovno urejal in dopolnjeval Mihael Bučar. Temelji predvsem na gradivu, povezanim z nastankom in razvojem železnic na Štajerskem in življenjem posameznih uslužbencev.

Društvo ljubiteljev železnic in železniških eksponatov Celje

Društvo, ki se ukvarja z ohranjanjem železniških muzejskih eksponatov, ima svoj sedež v stolpni kretniški postavljalnici II. Le-ta sodi med najstarejše celovito ohranjene primerke tehnično-arhitekturne kulturne dediščine v Srednji Evropi, kar ji daje izjemno zgodovinsko pričevalno vrednost in značaj kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam