skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Železarji s Koroške in zgodba bratov Vister

Vsebino predstavlja zgodba Železarji s Koroške in zgodba bratov Vister, ki je bila objavljena v knjižici Kako so se na Jesenice včasih priseljevali. Zgodba je nastala po spominih Joža Morettija iz leta 1968.

Olvasás tovább

To so spomini Joža Morettija iz leta 1968 in pripovedovanje bratrancev Janeza in Viktorja Vistra. Zapise spominov priseljencev s Koroške v svojem arhivu hrani Gornjesavski muzej Jesenice, za zgodbo pa jih je povzela Zdenka Torkar Tahir. Joža Moretti se spominja prvih žičarjev in žebljarjev iz Borovelj, Bistrice v Rožu in Guštanja na avstrijskem Koroškem, ki so se na Jesenice priselili v obdobju po letu 1885 do 1. svetovne vojne. Med njimi sta bila tudi brata Šimen in Jožef Vister, žebljarja, ki sta se na Jesenice priselila konec 19. stoletja iz Sveč pri Bistrici v Rožu. Njuno zgodbo sta pripovedovala sinova Janez in Viktor Vister. Dokument vsebuje tudi fotografijo žičarjev in žebljarjev Kranjske industrijske družbe leta 1897, ki jo hrani Gornjesavski muzej Jesenice, in fotografiji Šimna Vistra z ženo, sinom Maksom in svakinjo v Podmežakli leta 1945 ter Viktorja Vistra pri delu v cevarni leta 1945, ki sta last Anice Vister.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kapcsolattartó

Nataša Kokošinek

Jelszavak

Jesenice, priseljevanje, LOKALNE SKUPNOSTI, kulturna dediščina, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA

A közzététel dátuma

27.12.2018 20:02

Legutóbbi módosítás

07.12.2018 18:03

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam