skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Združene pivovarne Žalec in Laški trg, d.d.

Simon Kukec je v letih 1901/02 organiziral vse priprave za prodajo in prenos laške in žalske pivovarne novi delniški družbi s sedežem v Ljubljani. Za prodajo se je verjetno odločil iz gospodarskih razlogov. Olvasás tovább
Uradno je ta družba pričela z delom šele 1. 9. 1903 pod imenom "Združene pivovarne Žalec in Laški trg, d.d." Njen prvi predsednik in glavni delničar je bil Ivan Hribar, deželni poslanec Kranjske in ljubljanski župan; tretjino delnic pa je obdržal Simon Kukec, ki je pivovarno vodil še naprej. Ostali delničarji so bili: Vodnik, kamnosek; Eberl, ščetar; dr. Karel Triller, odvetnik v Ljubljani; dr. Josip Karlovšek, odvetnik; Jože Smrtnik, ravnatelj posojilnice; dr. Josip Sernec, odvetnik v Celju; Franc Roblek, posestnik v Žalcu; Ferdinand Roš, posestnik v Hrastniku in še nekateri.

Delniška glavnica je znašala prvotno 600.000 kron (po 200 kron za delnico). Zaradi prevrednotenja prvotnih delnic se je leta 1907 delniška glavnica znižala na 240.000 kron. Družba je bila osnovana preko Ljubljanske kreditne banke in pozneje preko Južnoštajerske posojilnice v Celju. Edvard Kukec je opravljal delo ravnatelja laške, Simon Kukec pa žalske pivovarne. Z združenimi finančnimi sredstvi je podjetje doživljalo še intenzivnejši razvoj.

Nemški adresarji so podjetje omenjali pod imenom "Bierbrauereien und Malzfabrik Actiengesellschaft der Vereinigten Brauereien Sachsenfeld und Markt Tüffer". Trgovsko-obrtniški koledar za leto 1905 je poročal, da laška pivovarna vari marčno in bavarsko pivo. Nabavila je nove stroje za umetno hlajenje vložnih in vrelnih kleti, stroj za izdelovanje ledu, v obeh pivovarnah so uredili nove steklenišnice s čistilnimi in polnilnimi stroji. V Žalcu so uredili moderne vložne kleti z ledenicami, leta 1906 pa v laški pivovarni zgradili nov, 40 metrov visok kamin, ki je takrat veljal  4.000 kron.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam