skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Zbirka spominskega pohištva v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto

Obiskovalci in uporabniki Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto so lahko že od nekdaj občudovali v knjižničnih prostorih postavljeno staro grajsko in meščansko pohištvo, kot so pisalne mize, fotelji, zofe, starinske ure, knjižne omare, predalniki, lestenci in drugo. Posamezni kosi tega lepega starega pohištva so krasili čitalnice, hodnike, izposojevalnico, spominske sobe in pisarne novomeške knjižnice, ustanovljene leta 1946. Olvasás tovább
Večina pohištvene zbirke, ki šteje približno 80 enot, je našla svoje mesto v knjižnici kmalu po koncu druge svetovne vojne, ko se je na pokrajinskem Federalnem zbirnem centru  v Novem mestu stekalo raznovrstno, z vidika kulturne dediščine pomembno gradivo iz porušenih in požganih slovenskih gradov in domov. Takšna mila usoda je doletela kar nekaj dragocene pohištvene opreme od vsepovsod, ki je na ta način našla svoje mesto v muzejih in knjižnicah, v izogib uničenju ali izginotju kdo ve kam, ter se tako ohranila vse do današnjih dni. Provenienca tega pohištva je večinoma nejasna. Kasneje se je knjižnična pohištvena zbirka izpopolnjevala s predmeti in pohištvom slovenskih pesnikov, pisateljev in drugih vidnejših ustvarjalcev, ki so novomeški knjižnici podarili in odstopili svoje zasebne knjižnice in stanovanjsko opremo z namenom, da se s tem ohrani tudi spomin na darovalca. Zbirka spominskega pohištva je del Posebnih zbirk Boga Komelja, po katerih je novomeška knjižnica že od nekdaj prepoznavna v širšem slovenskem prostoru.
Z načrtovano prenovo Knjižnice Mirana Jarca je bila pohištvena zbirka leta 2001 umaknjena iz stare knjižnične stavbe ter deponirana, leta 2009 pa smo po predhodno narejeni analizi stanja in poškodb posameznih eksponatov, ki jo je opravil Narodni muzej Slovenije, pohištvo pričeli postopoma restavrirati v restavratorski delavnici Aleša Senice v Slovenj Gradcu. Restavratorski posegi na pohištvu so bili v letu 2013 zaključeni, večji del restavrirane pohištvene zbirke pa je sedaj žal ponovno deponiran, saj prostori knjižnice, kamor po projektu sodi to pohištvo, še vedno niso obnovljeni.
V eni od dveh starih knjižničnih stavb, h katerima je prislonjen leta 2001 dograjeni novi prizidek knjižnice, bo po končani prenovi svoje končne prostore dobil tudi Domoznanski oddelek s Posebnimi zbirkami Boga Komelja. Čitalnice in spominske sobe slovenskih ustvarjalcev bodo opremljene z umetniškimi portreti slovenskih pisateljev in pohištveno zbirko ter predmeti, kot so na primer pisalna miza pesnika Mirana Jarca, po katerem se knjižnica imenuje, knjižna omara in šivalni stroj pisateljice Ilke Vašte, knjižnica in delovna soba igralca Janeza Cesarja, star pisalni stroj profesorja slavista Franja Poljanca in še mnogo drugih atraktivnih kosov. S postavitvijo dragocene stare pohištvene zbirke, spominskih predmetov in portretov bodo Posebne zbirke Boga Komelja postale posvečeni prostor za vse tiste, ki vedo, da je ohranjena preteklost ključ do neznane prihodnosti.
Ostaja nam le še upanje, da prostori Domoznanskega oddelka in posebnih zbirk ne bodo več dolgo votla lupina z lepo urejeno zunanjo fasado ter da restavrirana in očiščena zbirka spominskega pohištva ne bo vsa zaprašena in pozabljena obtičala nekje na podstrešju.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam