skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Žalna slovesnost ob smrti kralja Aleksandra leta 1934

V obdobju turbulentnih nacionalističnih gibanj med obema vojnama je vladal kralj Aleksander, ki je po streljanju srbskega radikalca na hrvaške parlamentarce 6. januarja 1929 uvedel diktaturo in kraljevino SHS preimenoval v kraljevino Jugoslavijo. Septembra 1931 so v Jugoslaviji sprejeli novo ustavo, imenovano tudi vsiljena ustava. Leta 1933 so ob njegovem obisku Zagreba hrvaški ustaši nanj načrtovali atentat, ki pa je spodletel.

Atentat je s pomočjo hrvaških ustašev 9. oktobra 1934 v Marseillu izvedel pripadnik makedonskih nacionalistov (VMRO) Vlado Černozemski. V trenutku, ko se je kočija približala trgu pred palačo Borze, se je Černozemski s šopkom cvetja približal kraljevemu avtomobilu, vzkliknil: »Živel kralj!«, odvrgel šopek, potegnil pištolo in večkrat ustrelil v smeri proti kralju. 

Po vsej državi so se vrstile žalne slovesnosti. Tudi na Homcu so v dolgem sprevodu od šole do Društvenega doma nesli njegovo podobo s cvetjem in zelenjem. 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Kristina Galun

Kapcsolattartó

Kristina Galun

Jelszavak

Homec, Homški hrib, kralj Aleksandar Karađorđević, kralj Aleksander I., Žalne slovesnosti, stare fotografije, krajevna zgodovina, DRUŠTVENI DOM

A közzététel dátuma

13.11.2019 13:31

Legutóbbi módosítás

02.11.2019 11:20

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam