Térkép  

Največja gospoščina v Dravski dolini in rodbina Zabeo

Grof Alfons Zabeo (1864-1932) je bil zadnji grof, ki je živel v gradu na Fali. Ustvaril je bogato knjižnico, ki jo je po drugi svetovni vojni prevzela Univerzitetna knjižnica Maribor. Gradivo je bilo uvrščeno med redni fond knjižnice. 

Olvasás tovább

Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM) hrani v svojem fondu knjižnično gradivo grofa Alfonsa Zabea, zadnjega grofa, ki je živel na gradu Fala pri Mariboru (vse do leta 1927). Čeprav se je grof Zabeo nato preselil v Padovo, kjer je leta 1932 tudi umrl, je njegova knjižnica ostala na Fali. Knjižno zapuščino grofa Zabea je takratna Študijska knjižnica prevzela šele po osvoboditvi leta 1945, ko je bilo v Maribor vrnjeno tudi knjižnično gradivo, ki ga je okupator na začetku vojne odpeljal v Gradec in na Dunaj. V knjižnici je bilo zato po osvoboditvi ogromno dela z urejanjem, s sortiranjem in popisovanjem repatriiranega gradiva. Kljub temu je knjižnica leta 1947 prejela v svoj fond tudi druge knjižnične zbirke, med njimi knjižnico s falskega gradu. (Hartman, 1978)

Fotó galéria

Hely

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Gabrijela Kolbič

Jelszavak

Zabeo, Alfons, Zabeo (rodbina), ZASEBNE KNJIŽNICE, ZAPUŠČINA, grad Fala

A közzététel dátuma

30.12.2016 11:32

Legutóbbi módosítás

30.12.2016 10:29

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam