skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Z občutkom in denarjem

Park je po eni strani s svojimi obsežnimi površinami uspešno uresničeval meščanski ideal zdravja in blaginje, obenem pa na oddaljenih točkah negoval nostalgična in takrat popularna občutja hrepenenja in osame. Urejen je bil tako, da so s strogo kultivirane površine v »neokrnjeno naravo« vodile le ozke stezice. Mešanice divjine in kultivirane krajine je v celoti odgovarjala pojmovanju in doživljanju narave s strani takratne meščanske družbe. Z leti je zbirka parkovnega drevja in grmovnic naraščala, izbor pa je bil v skladu s takratno modo naravnan k eksotom. Z njimi so ustvarjali značilne oblike takratne parkovne arhitekture; učinek so želeli dosegati s sajenjem posamič ali v premišljeno razporejenih skupinah.

Olvasás tovább
Po izgradnji brvi, ki je vodila od Stare grofije v središče parka, v sedemdesetih letih 19. stoletja, je postal park z mestom še bolj povezan. V njeni osi so na začetku parka postavili vremensko hišico, ob obisku cesarja Franca Jožefa leta 1891 pa so zgradili še glasbeni paviljon, lahko leseno zgradbo z razgibano strešico. V prvem obdobju parka je sredi promenade stal spomenik, posvečen padlim vojakom 8. lovskega bataljona. Leta 1909 so na koncu glavne promenade v spomin na 60-letnico cesarja Franca Jožefa uredili vodni bazen z vodometom, ki je z bogatim vodnim rastlinjem in zlatimi ribicami predstavljal ponos parka. Na njegovi vzhodni strani so postavili marmorno mizo, ob vznožju Rajterjevega hriba pa mizico z oznakami sprehajalnih smeri. Park je premogel celo lastni rastlinjak s pokritimi gredami za gojenje najrazličnejših rastlin, nedaleč stran pa skrbno urejen alpinetum. Ko je v začetku 20. stoletja tudi pri nas postajal v meščanskih krogih popularen tenis, so ob vznožju hriba uredili travnato teniško igrišče.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam