skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Westnova podjetja drugje v Jugoslaviji

Poleg Tovarne emajlirane posode v Celju, Tovarne kemičnih izdelkov v Hrastniku d. d. in Kranjske industrijske družbe d. d. so bili Westni tudi lastniki in solastniki nekaterih industrijskih podjetij in rudnikov drugje na območju Jugoslavije. Tako so v Kneževcu pri Beogradu imeli tovarno razstreliva, v Novem Sadu pa so bili solastniki grafičnega podjetja Druckerei und Verlagsaktiengesellschaft. Omenili pa smo že, da so z nakupom Kranjske industrijske družbe postali tudi lastniki rudnikov železove rude v Topuskem na Hrvaškem in v zahodni Bosni. Podjetja v Jugoslaviji, ki so bila v celoti v lasti Westnov, so tvorila Westnov jugoslovanski koncern.

Olvasás tovább

Westnova podjetja v drugih evropskih državah

Westni so se kot podjetniki uveljavili tudi v nekaterih drugih evropskih državah. Eno njihovih podjetij v inozemstvu je bilo podjetje za izdelovanje  emajlirane  posode, ki ga je Avgust Westen  ustanovil  leta 1925 v Bassanu del Grappa pri Trevisu v Benečiji v severni Italiji. Tudi to podjetje je bilo vključeno v Westnov jugoslovanski koncern.  V njem je bilo zaposlenih  več kot 900 delavcev. Dohodki, ki jih je prinašalo, so Westnom leta 1929 omogočili nakup delnic KID. Tako kot Westnovo celjsko podjetje je tudi to njihovo podjetje imelo za  svoj zaščitni znak dva leva. 

Pomembno vlogo pa so si Westni v obdobju med obema vojnama pridobili tudi v Poljsko-romunskem koncernu, ki sta ga ustanovila Avgustova in Adolfova brata Franc in Peter. Omenjeni koncern je imel dve središči, in sicer enega v poljskem mestu Olkusz, drugega pa v mestu Mediaš v Transilvaniji (Romunija).  Poleg podjetij na Poljskem in v Romuniji je bila vanj vključena tudi Rusko-avstrijska delniška družba Rostov na Donu v Rusiji.  Postopoma je tudi Poljsko-romunski koncern prišel v roke celjskih Westnov, in sicer  z dajanjem posojil. Do leta 1927 mu je Avgust Westen nakazal posojilo v višini 2.950 švicarskih frankov, kasneje pa še posojilo v višini 3.600.000 švicarskih frankov.  Po določilih posebne pogodbe, ki so jo sklenili 27. junija 1927, je Avgust Westen prevzel vrhovno vodstvo nad vsemi podjetji v sklopu Poljsko-romunskega koncerna. 

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

gazdaság

A digitális gyűjtemény szerzője

Dr. Milko Mikola

Kapcsolattartó

Robert Ožura

Jelszavak

INDUSTRIJA, tovarna

A közzététel dátuma

26.08.2019 11:08

Legutóbbi módosítás

29.05.2019 09:23

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam