skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Vsi sveti (prvi november)

Na praznik Vseh svetih, ko se spominjamo svojih prednikov, so se obdržali različni običaji, ki izvirajo še iz predkrščanskega obdobja.

Olvasás tovább

Pogrinjek za verne duše

"Moja stara mama si je v svoji izvirnosti verjetno to navado izmislila kar sama, a se jo jaz vztrajno držim in prenašam naprej na ženski rod naše širše družine. Tako čutim povezanost s svojim rodom. Na dan vernih duš je v mraku, preden je šla na pokopališče preveriti svečke od praznika vseh svetih, stara mami na okensko polico postavila kozarček z vinom in košček potice ali kruha za rajne, ki da imajo ta dan najbolj odprto pot iz nebes do zemlje, ko pridejo pogledat/obiskat še živeče. Nekaj resnice je menda v konstelaciji zvezd in "odprtosti neba" ob teh datumih." (Majda Cirman)

"Za vse svete smo šli pa vahče nabirat, vse naokrog, s praznimi šolskimi torbami, vse do Žibrš in nazaj. Enkrat sem šla zraven, pa so rekli, da me ne bojo več vlačili s sabo. Kako so bili dobri vahči, taki majhni hlebčki. Ko smo jih prinesli domov, jih je mama posušila, pa smo imeli celo zimo tisti kruh." (Ivanka Urbas)

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam