skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Vrhnika je mesto, ki se je razvilo na jugozahodnem delu Ljubljanskega barja. Prva človekova prisotnost na območju Vrhnike sega v obdobje Kamene dobe. Najdenih je bilo kar nekaj koliščarskih naselbin, ki so stare približno 5600 let in pričajo o življenju na tem področju. Od prazgodovine pa tja do gradnje železnice, je bila Ljubljanica pomembna plovna pot. To pripoveduje tudi legenda o Jazonu in argonavtih. V spomin na to pripovedko je ladja Argo upodobljena tudi na občinskem grbu.

Olvasás tovább

V antičnih časih je bila Vrhnika rimska trgovska postojanka  in rečno pristanišče. Imenovala se je Nauportus. V srednjem veku so se izoblikovala tri poseljena jedra Breg, Vas in Hrib. Konec 19. stoletja so se vse tri združile v enotno naselje – Vrhnika (Oberlaibach).

Skozi Vrhniko so potekale pomembne trgovske poti. Prebivalstvo se je v 19. stoletju v glavnem preživljalo s čolnarjenjem po Ljubljanici in z obrtmi, povezanimi s to dejavnostjo.

Z dograditvijo ceste Dunaj-Trst leta 1806, je čolnarstvo začelo izumirati. Uveljavljati se je začelo tovorjenje na dolge razdalje. Najpogosteje so vrhniški »furmani« vozili na sever do Murzzuschlagga in na jugu do Mantove. Z dograditvijo lokalne železnice Ljubljana–Vrhnika leta 1899, se je začel razvoj nove industrije (opekarstvo, usnjarstvo, lesarstvo, mlekarstvo, sirarstvo).

Po letu 1945 se je Vrhnika začela hitreje razvijati. Število prebivalcev je hitro naraslo in leta 1955 je Vrhnika postala mesto.

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Nataša Oblak Japelj

Jelszavak

RAZGLEDNICE, Vrhnika

A közzététel dátuma

04.05.2011 16:02

Legutóbbi módosítás

23.01.2019 12:25

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam