Térkép  

Vojna reže črni kruh

Izkazalo se je, da Avstro - Ogrska ni bila pripravljena na dolgo vojno, saj je kmalu tudi v zaledju začelo primanjkovati živil. V aprilu 1915 so morali uvesti živilske nakaznice za moko in kruh in racionalizirati preskrbo. Popisali so vse zaloge moke, žita in krompirja po trgovinah, pekarnah, mlinih in gostilnah. Celjsko prebivalstvo, ki je leta 1914 štelo okoli 7000 prebivalcev, je oskrbovalo z moko 11 trgovcev, s kruhom pa 9 pekov. Njihovo število se je zaradi pomanjkanja žita kmalu zmanjšalo, saj jih že leta 1915 srečamo samo še 7. Glede peke so bili sprejeti strogi omejitveni ukrepi: dovoljeno je bilo peči kruh iz pšenične ali ržene moke, ki so ji primešali ječmenovo, koruzno ali krompirjevo moko. Bel kruh, žemljice in drobno pecivo so bili prepovedani, zato je pisec članka v mestnem nemškem časopisu Deutsche Wacht 30. marca 1915 zapisal, da »bomo namesto običajne žemlje imeli ob jutranji kavi kos črnega kruha«. Omejitev je veljala tudi za praznike.

Olvasás tovább
Celjski peki so dnevno porabili 3360 kg moke, od tega tretjino za potrebe civilnega prebivalstva, ostalo pa za vojsko, ki je bila nastanjena v mestu in okolici. V januarju 1915 je bilo v Celju nastanjenih okoli 2500 ranjenih in okrevajočih vojakov, ki so jih oskrbovali s kruhom skoraj vsi celjski peki, v nejvečji meri pa Jožef Kirbiš (Kürbisch). Mesečno bi Celje potrebovalo 22 vagonov, na razpolago pa jih je bilo le 12.  Delovala sta dva velika mlina, Majdičev in Mestni mlin, ki sta v začetku vojne še premogla dovolj zaloge za prve vojne mesece, kasneje pa je mestni oblasti zmanjkalo denarja za nakup dovolj velikih količin žita. Ohranjeni arhivski zapis iz 28. novembra 1914 z veseljem poroča, da so kupili 70 vagonov kvalitetne pšenice za preskrbo mestnega prebivalstva.
 
---
Vir: Tatjana Kač, Od pšenice do kruha, Mlinarstvo in pekarstvo v Celju od začetka 18. stoletja do druge svetovne vojne, Osrednja knjižnica Celje, Celje 2004.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam