skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Vodnjak v Cvetrožu

Zaselka Cvetrož in Lojevi sta med mlajšimi zaselki v Braniku. Cvetrož je nastal na rodovitnih naplavinah reke Branice med vinogradi, njivami in sadovnjaki. Ker je bilo tukaj nekoč veliko češenj, je dobil tudi zaselek ime po njihovem cvetenju.

Olvasás tovább

Oba zaselka se nahajata južno od glavne ceste Sežana–Nova Gorica. Do njiju je mogoč dostop po asfaltirani cesti, ki se od glavne odcepi v križišču pri pokopališču, ali po kolovozni cesti od zaselka Birsi in nato čez betonski most čez Branico.

Med najlepše vodnjake v Cvetrožu sodi javni vaški vodnjak. Na njem je vklesana letnica izgradnje 1868. Po pripovedovanju naj bi bil globok 12 metrov. Leta 2004 so ga izpraznili do globine 8 metrov in ga obnovili. V načrtu so imeli popolno izpraznitev, čiščenje in obnovo, a jih je presenetil dež, ki je vodnjak ponovno napolnil z vodo. Tako so dela opustili.

 

DEJAVNOSTI NA UČNI POTI IN V UČILNICI (OPAZOVALNICA 9)

Sprehodi se nekoliko severneje od javnega vodnjaka, do bližnjega križišča in na prazen list nariši panoramsko risbo pokrajine, ki se nahaja severno.

Pojasni, zakaj je območje v okolici Cvetroža primerno za kmetijsko izrabo.

 

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Jernej Krečič

Kapcsolattartó

Jernej Krečič

Jelszavak

EKOLOGIJA, NARAVOSLOVJE, NARAVOSLOVNE UČNE POTI, VODE, vodnjaki, Branik

A közzététel dátuma

03.05.2016 07:43

Legutóbbi módosítás

28.08.2018 11:29

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam