skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Vodnjak pri Birsih

Zaselek Birsi leži nad glavno cesto Komen–Nova Gorica.

Olvasás tovább

Obdan je z vinogradi, gozdom in polji. Ime Birsi je nastalo iz zelo pogostega priimka v Braniku in okolici. Največji znamenitosti v zaselku sta stara štirna sredi zaselka in kapelica.

Iz smeri Nove Gorice je dostop mogoč po kolovoznih poteh skozi vinograde ali po asfaltirani glavni cesti, kjer ob odcepu za Birse stoji še en obnovljen vodnjak. Vodnjak v središču zaselka Birsi je bil zgrajen leta 1921. V njem so zajemali vodo vsi prebivalci zaselka. Ker v bližini ni bilo drugega vodnega vira, so vodo iz njega uporabljali za kuhanje, pranje, pitje, napajanje živine in zalivanje vrtov. Danes koristijo prebivalci zaselka javni vodovod. Niso pa pozabili na vodnjak, urejajo ga in skrbijo za potrebno obnovo.

 

DEJAVNOSTI NA UČNI POTI IN V UČILNICI (OPAZOVALNICA 7)

Na avtobusni postaji opazuj promet (število in vrsta vozil, registrske tablice) točno 10 minut v smeri proti Sežani in proti Novi Gorici. Če opaziš razlike, razmisli o vzrokih za njihov obstoj.

S pomočjo zemljevida v merilu 1 : 5000 določi nadmorsko višino opazovalnice in izračunaj relativno višino do opazovalnice 3 (Vidmarska štirna).

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Jernej Krečič

Kapcsolattartó

Jernej Krečič

Jelszavak

EKOLOGIJA, NARAVOSLOVJE, NARAVOSLOVNE UČNE POTI, vodnjaki, VODE, Branik

A közzététel dátuma

03.05.2016 07:44

Legutóbbi módosítás

28.08.2018 11:27

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam