Térkép  

V samostojni Sloveniji od leta 1991 do 2015

V celjskem Mestnem parku  so se treningi  umetnostnega  drsanja, hokeja na ledu, kotalkanja in tenisa organizacijsko izvajali pod okriljem enotnega športnega društva HDK Celje. Sekcija umetnostnega drsanja in kotalkanja je imela samostojno vodstvo in program dela. Nastopala je pod imenom DKK Tkanina Celje. Ta pravni status se je uredil šele leta 1998, po finančnem propadu hokejske sekcije, ko se je klub registriral kot samostojno športno društvo DK Celje. Njegov pobudnik in predsednik je vse od sredine osemdesetih let do današnjih dni mednarodno uveljavljeni športni funkcionar v umetnostnem in hitrostnem drsanju Ivan Pfeifer, ki je tudi vseskozi v vrhu vodstva drsalne zveze v Sloveniji. Z ekipo sodelavcev, ki izhajajo predvsem iz starševskih vrst aktivnih drsalcev, je ustvaril tim, ki je odlično  pripravil vrsto odmevnih mednarodnih, državnih in klubskih tekmovanj v umetnostnem drsanju, v zadnjih letih pa tudi v hitrostnem drsanju. Posebno zahtevna in odmevna je mednarodno tekmovanje v umetnostnem drsanju "Skate Celje – European Criterium". To je vseevropsko tekmovanje vseh mlajših kategorij drsalcev, vključno z mladinci, za evropski  pokal, ki poteka pod okriljem mednarodne drsalne organizacije ISU že od leta 1994. Gre za največje mednarodno tekmovanje po številu udeleženih držav v Sloveniji (22 držav in 320 tekmovalcev ) v umetnostnem drsanju  in v Evropi (skupno udeleženo cca 28 držav z 1100 tekmovalci) in seveda v naši državi.   

Olvasás tovább

V pripravo dobrih razmer za delo v klubu je sodilo tudi strokovno delo in ustrezno organiziranje  tehničnega kadra v klubu, saj je poplava v 90. letih trikrat prizadela drsališče. Velika škoda je prizadela strojnico in v tretjem poplavnem valu tudi drsalno ploščo. Poplava je običajno prizadela Celje v jesenskem času, ko je klub organiziral mednarodne tekme umetnostnih drsalcev. Pod pritiskom časa so marljivi vzdrževalci vedno uspeli v rekordnem  času odpraviti nastalo škodo in usposobiti objekt za tekmo. V tem obdobju so s  stranskimi stenami zaprli drsališče in ledena dvorana je dokončno dobila svojo današnjo zunanjo podobo. Zgradili so še dodatne garderobe in namestili prezračevalne naprave. Posebno zahteven je bil poseg v rekonstrukcijo drsalne plošče leta  2011.

Ukinitev obveznih likov v umetnostnem drsanju v sezoni 1990/91 in pred tem odhod češke trenerke sta popolnoma spremenila način dela in treninga v klubu. V klubu so prejeli ambiciozne načrte za delo z mladimi in jasne cilje za posamezne tekmovalce. Angažirali so ruskega trenerja Jevgenija Vladimiroviča, ki je organiziral kamp drsalcev in iz Rusije pripeljal uveljavljene strokovnjake. Ti so domačim in slovenskim trenerjem predstavili dosežke ruske šole drsanja. To leto prvič v poletnih mesecih niso trenirali kotalkanja, temveč so se  začele kondicijske  priprave na novo sezono. Kasneje sta treninge, do prihoda Borisa in Ine Uspenski leta 1994, prevzeli koreografinja Oksana Kolodejskaja in trenerka Svetlana Nikitina. Zakonca Uspenski sta strokovnost in metodiko dela pri treningu umetnostnega drsanja tako izpopolnila, da lahko govorimo o celjski šoli drsanja. Začeli so je z načrtnim delom pri vzgoji in pridobivanju talentiranih mladih tekmovalcev z začetnimi tečaji drsanja za vse celjske vrtce. Iz teh prvih korakov malčkov na ledu so kasneje zrasli mnogi uspešni celjski drsalci. V odlične trenerje sta izšolala mnoge domače drsalce, ki so nadaljevali njuno delo po  odhodu iz Celja v letu 2008.  V daljšem časovnem obdobju so se pri trenerskem delu posebej uspešno izkazali: Metka Hladin, Polona Eberlinc in Anja Bratec. Slednja je, po odhodu Borisa Uspenskega decembra 2008, postala glavna trenerka kluba vse do leta 2013, ko je to delo prevzela Tamara Dorofejev.

V sezoni 2002/03 se je v klubu, po prizadevanjih drsalke Polone Peunik, uvedla dodatna tekmovalna disciplina, hitrostno drsanje na kratke proge. To je zvrst drsanja, pri kateri tekmovalci tekmujejo pri premagovanju razdalj na 500, 1000 in 1500 metrov ter v štafeti na 3000 metrov pri ženskah in 5000 metrov pri moških.

V sezoni 2014/15 je bilo v klub včlanjenih 42 drsalcev, ki so bili uvrščeni v dve sekciji tekmovalnega  športa: umetnostno drsanje - 35 drsalcev  in hitrostno drsanje na kratke proge - 11 drsalcev. Tekmujejo  na državnih prvenstvih, na tekmi za Pokal Slovenije ali na enem od mednarodnih tekmovanjih (SP,EP,EYOF, Univerziada, Grand Prix, Danubia Pokali, European-Criterium, itd). V klubu je 5 kategoriziranih športnikov, ki so tudi člani reprezentance Slovenije.

Sistemsko in strokovno delo tujih in domačih trenerjev je garancija za razvoj celjskega  drsanja.  Na  drsališču so odraščale mnoge generacije talentirani  drsalcev. Največji uspehe v polpreteklem obdobju je dosegla  Anja Bratec, danes pa jih nadaljuje Daša Grm.

Klub je tudi nosilec splošnega izobraževanja drsanja v Celju, saj je tečaj usposobitve drsanja vključen v programe izobraževanja prvih letnikov osnovnega nivoja šolanja.

Drsalni klub Celje je v zadnjih desetletjih organizator mnogih mednarodnih poletnih  kampov umetnostnega in hitrostnega drsanja ter s tem povezovanju Celja z Evropo in celim svetom.

Vir: Monografija - 125 let športa v Celju (1890-2015); stran 147 in 149

Avtor:  Srečko Kolar

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Jelszavak

DRSANJE

A közzététel dátuma

12.08.2016 09:48

Legutóbbi módosítás

12.08.2016 13:07

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam