skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ustanovitev trške godbe

Leta 1926 je bila v Godnjavčevi gostilni v Starem trgu na pobudo gostilničarja Franca Godnjavca ustanovljena Trška godba. Ob ustanovitvi je godba štela dvanajst članov. To so bili: Franc Godnjavec, Viljem Godnjavec, Rudi Germovšek, Karel Kuntara, Stanko Kuntara, Ferdo Kmet, Polde Kralj, Ignac Sitar, Polde Krevs, brata Gabrijel in Štefan Juvanc.

Olvasás tovább

Leta 1930 je godba prenehala delovati. Kljub njenemu razpadu pa je v ljudeh ostala želja po novi godbi, ki so jo tešili z malim trobentaškim zborom, ki je deloval v okviru trebanjskega gasilskega društva pod vodstvom Antona Hrena st.

Zamisel o godbi je ponovno oživela v začetku leta 1938. Zaslugo za to pa je imel tedanji trebanjski dekan Ivan Tomažič, ki je v Starem trgu pri Ložu nakupil inštrumente. Vodenje godbe je prevzel organist Martin Ulaga. Godba je štela sedemnajst članov, nastopali pa so ob narodnih in cerkvenih praznikih, na gasilskih veselicah, pogrebih in fantovskih taborih. Leta 1939 pa so priredili celo svojo prvo veselico.

Fotó galéria

Hely

Hely megjelenítés

Információk

A digitális gyűjtemény szerzője

Patricija Tratar

Kapcsolattartó

Patricija Tratar

Jelszavak

godbe na pihala, 20. stoletje

A közzététel dátuma

15.02.2017 07:07

Legutóbbi módosítás

14.02.2017 11:45

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam