Térkép  

Ustanovitev Narodne čitalnice v Šmarju pri Jelšah leta 1883

Jeseni leta 1883, ko je prišel v Šmarje za kaplana pesnik in duhovnik Anton Aškerc, se je takoj vključil v šmarsko kulturno življenje. S pomočjo nadučitelja šmarske ljudske šole Franca Jurkoviča, ki je vodil tudi okrajno šolsko in učiteljsko knjižnico, je vplivnemu veleposestniku Francu Skazi pomagal pri ustanovitvi »Prve šmarske čitalnice«. 16. decembra so izvolili odbor, ki je bil pooblaščen za odločanje o čitalnici. Predsednik čitalnice je bil Franc Skaza, podpredsednik dekan Martin Ivanc, knjižničar Slavko Flis, blagajnik Janez Lešnik, tajnik Anton Aškerc, prvi odbornik Janez Anderluh, drugi odbornik Gašpar Senica. 

Narodna čitalnica v Šmarju pri Jelšah, ustanovljena 16. decembra 1883 je dobila svoje prostore v hiši dr. Huga Kartina, kjer je bila kasneje tudi Posojilnica in hranilnica. V čitalnici, ki je ustvarila velik kulturni razmah v Šmarju, so se zbirali tržani ob branju knjig in časopisov, pogosto pa so prirejali veselice s petjem, plesom, deklamacijami in igrami.

Hely

Hely megjelenítés

Információk

Kategória

történelem

A digitális gyűjtemény szerzője

Mateja Žagar

Kapcsolattartó

Mateja Žagar

Jelszavak

19. stoletje, DOMOZNANSTVO, RAZSTAVE, obletnice, krajevna zgodovina

A közzététel dátuma

18.01.2019 12:15

Legutóbbi módosítás

18.01.2019 12:14

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam