skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ulica Pie in Pina Mlakarja

Ulica Pie in Pina Mlakarja je poimenovana po mednarodno prepoznavnem baletnem paru z občinskim odlokom leta 2007. Obsega novejše naselje stanovanjskih hiš v soseski Gotna vas in ima 46 hišnih številk. Olvasás tovább

Pia Mlakar se je rodila kot Maria Luiza Pia Beatrice Scholz 28. decembra 1910 v Hamburgu. V letih 1927-1929 je študirala ples pri Rudolfu von Labanu, zadnje leto na njegovem Koreografskem inštitutu v Berlinu. Tu je spoznala svojega moža Pina Mlakarja. Odtlej je bila njena umetniška pot tesno povezana z njim.
Umrla je 24. marca 2000 v Ljubljani.

Pino Mlakar  se je rodil 2. marca 1907 v Novem mestu. Ples je študiral pri Rudolfu von Labanu v Hamburgu. Po vojni je bil v Ljubljani koreograf in sprva tudi solist Opere in baleta SNG, profesor na AGRFT, nekaj časa pa tudi ravnatelj Državne nižje baletne šole. Bil je prvi predsednik Društva baletnih umetnikov Jugoslavije.
Je avtor več strokovnih člankov. Napisal je knjigi Ples kot umetnost in gledališče (1999) ter Srečne zgodbe bolečine (2005).
Umrl je 30. septembra 2006 v Novem mestu.

Zakonca Mlakar sta po študiju najprej delovala kot plesalca v Darmstadtu, v letih 1930-1934 sta bila solista in koreografa v Dessauu, nato pa solista, koreografa in vodji baleta v Zürichu  in Münchnu. Že v času med obema vojnama sta nastopala na plesnih koncertih po številnih mestih in tam kot gosta tudi koreografirala.
Veliko sta prispevala k razvoju slovenske baletne umetnosti s širitvijo repertoarja in s poklicno vzgojo plesalcev in plesalk. Kot plesalca sta se odlikovala z veliko ubranostjo pri plesu in z občutkom za povezovanje glasbe s plesom, kar je odsevalo tudi v njunem koreografskem delu. S številnimi študijskimi potovanji po Jugoslaviji sta razvila poseben smisel za balet na folklorni podlagi. Kot plesalca sta nastopala zgolj v baletih in plesih, ki sta jih sama koreografirala.
Balet Lhotkov Lok (1945, München) koreografsko predstavlja  njuno življenjsko izpoved in najbolj uspelo plesno stvaritev. Ustvarila sta deset celovečernih in trideset krajših baletov, koreografirala pa tudi razne baletne vložke v dramskih in opernih predstavah. Z ljubljanskim baletnim ansamblom sta posnela plesni film Ples čarovnic Blaža Arniča. Za nekatere svoje balete sta napisala tudi scenarije. Skupaj sta napisala knjigo Unsterblicher Theatertanz: 300 Jahre Ballettgeschichte der Oper in München (1992-1996).
Pia in Pino Mlakar sta trikratna prejemnika Prešernove nagrade (1949, 1951 in 1972). Leta 1990 sta postala častna občana Občine Novo mesto. Svoje domovanje, večno baletno domačijo na bregu Krke v Novem mestu, sta imenovala Pas de deux (Korak v dvoje).

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam