skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Térkép  

Ulica mesta Grevenbroich

Mesto Grevenbroich, ki s 63.000 prebivalci leži ob reki Erft, 20 km od Düsseldorfa, v zvezni deželni Severno Porenje –Vestfalija, je za nemške razmere majhno mesto, vendar skriva toliko energetskega potenciala, da ga nekateri imenujejo celo »energetsko glavno mesto Nemčije«. Dnevni kop rjavega premoga Garzweiler I in II ter številne termoelektrarne v neposredni okolici namreč pokrivajo več kot 6 % nemških potreb po električni energiji. Dnevni kop, ki obsega za slovenske razmere neverjetnih 42 km? površine, hrani preko 13 milijard ton rjavega premoga in ga nameravajo uporabljati še naslednjih 40 let. Olvasás tovább
Zgodovina Grevenbroicha ni tako stara in bogata kot celjska, kljub temu pa je bilo območje mesta zaradi svoje prometne lege vseskozi zgodovinsko živo. Že v poznem rimskem času, posebno pa v zgodnjem srednjem veku, je bilo močvirno območje med rekama Ren in Mass precej poseljeno,  leta 1311 pa se Grevenbroich prvič omenja kot mesto. V 15. stoletju so mesto zaznamovali grofje von Jülich, mestni grad je služil kot središče deželne gospoščine, od leta 1425 pa tudi večkrat kot sedež deželnega zbora. Kasneje je Grevenbroich izgubljal svoj pomen, čeprav je število prebivalstva naraščalo. Ob koncu 19. stoletja, ko so začeli izkoriščati rjavi premog, je štel že blizu 2.000 prebivalcev.
Po drugi svetovni vojni se je v Grevenbroich preselilo več Celjank in Celjanov, ki so se povezali v Kulturno društvo Celje. Ti so bili tudi glavni pobudniki sodelovanja med obema mestoma, ki je spomladi leta 1986 preraslo v pobratenje. Listina o prijateljstvu in dolgoročnem sodelovanju, ki sta jo podpisala 21. marca 1985 v Grevenbroichu in 5. aprila v Celju predsednik celjske občinske skupščine Edvard Stepišnik in župan Grevenbroicha Hans Gottfried Bernrath, ni pomenila le gole formalnosti. Podpisa sta zavezovala obe lokalni skupnosti k prijateljstvu in medsebojnemu spoznavanju na področjih kulture, športa, gospodarstva in vsakdanjega življenja. Na omenjenih področjih se je v obdobju po podpisu zvrstilo veliko skupnih dogodkov, sodelovanje pa se je po vstopu Slovenijo v EU še okrepilo.
 Ulica, poimenovana po Grevenbroichu, partnerskem mestu Celja, se nahaja v Novi vasi.

Fotó galéria

Možnost filtriranja

Keresés

Tartalom típus

KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA
KATEGÓRIA

Szervezet

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam